2020-ra már csak FLIRT motorvonatok járnak Vác felé is

Flirt motorvonat2Akár tízezer utast is szállíthatna egy időben az az összesen 48 FLIRT motorvonat, amelyeknek a szerződés szerinti átadását ma, hétfőn ünnepelte a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt.

A gyártó STADLER BUSSNANG AG határidő előtt adta át a szerződés szerint vállalt 42 motorvonatból az utolsót is a MÁV-START-nak, a GYSEV által megrendelt hat darabot pedig már korábban, idén áprilisig leszállították.

A végéhez közeledő beszerzési projekt hozzájárul a környezetbarát és fenntartható mobilitáshoz, a magyar vasúti kínálat színvonalának emeléséhez.

Központi Gyógyszertár Vác

„Magyarország a vasút színvonalát illetően is felveszi a versenyt a szomszédos országok többségével. A most beszerzett és a közeljövőben beszerzendő modern – alacsonypadlós, 160 kilométer per óra sebességre képes, wifi szolgáltatással ellátott – FLIRT motorvonatok is az utasforgalom további biztonságát és kényelmét szolgálják. A cél az, hogy 2020-ra Budapest teljes elővárosi közlekedését hasonlóan gyors és komfortos motorvonatokkal szolgáljuk ki” – mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a motorvonat átadó rendezvényen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A MÁV-START kötelékében összesen 102 korszerű FLIRT motorvonat közlekedik a korábban beszerzett hatvan darabbal együtt. Budapest elővárosában a vonatok csaknem kétharmadát lehet FLIRT-ökből kiállítani, vagyis évente harmincnégymillió utazást, az éves utazások negyedét tudja a MÁV-START korszerű motorvonatokkal kiszolgálni.

Az újabb beszerzésű motorvonatok 2014-től a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Vác–Szob, a Budapest–Veresegyház–Vác és a Budapest–Pusztaszabolcs vonalakon álltak forgalomba. Idén augusztustól már a Budapest–Cegléd elővárosi vonalon is találkozhatnak az utasok ezzel a típussal. Az új járművek érkezésének nemcsak az agglomeráció utasai váltak nyerteseivé, hanem az ország más területein utazók is, hiszen az elővárosban felszabaduló, jobb minőségű kocsikat át lehetett csoportosítani oda, ahol korábban az öregebb, használt járművek jártak.

Idén júliusban a már megrendelt 102 járművön felül további FLIRT motorvonatok szállításáról írt alá szerződést a MÁV-START és a Stadler Bussnang. A gyártó hat motorvonatot 2015 októberéig, tizenötöt pedig 2016 decemberéig ad át a személyszállító vasútvállalatnak. A 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban a tervek szerint újabb motorvonat-beszerzésekre is sor kerül majd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments