Váci sorsok és az első világháború egy kiállításon

Forró Katalin-700A Tragor múzeum történetében a jövő pénteken megnyíló kiállítás lesz az első, amely tematikusan az első világháború váci történéseit mutatja be. Az események cölöpjei között kanyarognak a személyes sorsok, amelyek a legtöbb esetben tragikusan végződtek, de vannak érdekes és meglepő fordulatok is. Forró Katalin, a múzeum igazgatója azt mondja: már a háború alatt elkezdődött az emlékek gyűjtése – például a piarista gimnázium diákjai is átadták a múzeumnak az ott felhalmozott anyagot.

A görög templomi kiállítóteremben lesz lövészárok- és egy vagonrészlet is, erősen kapcsolódva a tárlat címéhez: A virágos vonattól a vöröskeresztesig – ez mindent elmond a borzalmas évekről. Ráadásul ez a mondat egy váci költő, Szepesi László kötetének és versének címe is. Piarista tanárként, mint népfölkelő vonult be, sebesülése után itthon gyógyult, majd visszatérve a harctérre elesett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

Központi Gyógyszertár Vác

Forró Katalin a Váci Naplónak elmondta: a rendezés során nem az eseményekre koncentráltak, hanem a harcoló és a hátországban élő emberekre, arra, hogyan élték meg a városban élők a vészterhes időszakot.

A kiállításon hat váci életsorsot jelenítenek meg. Valódi történetek, érdekes fordulatokkal.

A kiállítás augusztus 7-én pénteken este hat órakor nyílik meg.

Teljes riportunkat sok érdekes részlettel a Váci Napló július 31-i pénteki számában olvashatják.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments