Megkezdődött a III. V4 Fesztivál és Színházi Találkozó Vácott

V4 fesztivál logóVasárnap a Nemzeti Színház Fodrásznő című díszelőadásával kezdődött meg a harmadik Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozó Vácott, a Váci Dunakanyar Színházban.

Az immár hagyománnyá vált rendezvény június 21. és 28. között, a Visegrádi négyek – Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – regionális együttműködését ünneplő rendezvénysorozat. A nyolc napossá bővült esemény idén sok újdonsággal kiegészítve várja az érdeklődőket.

Központi Gyógyszertár Vác

A díszelődás előtt tartott sajtótájékoztatón Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kultúra tartós építőköve a régiónk polgárai közötti sokszínű és erős kapcsolatnak, amelyek nélkül a V4 aligha lehet teljes és sikeres. Fördős Attila, polgármester szerint az idei fesztivál mérföldkőnek tekinthető, hiszen minden eddiginél magasabb látogatottságra számítanak a szervezők. Kifejtette, hogy az évről-évre fejlődő rendezvény a város kiemelkedő kulturális jelentőségű eseménye, s igazán büszke arra, hogy ezzel a rendezvénnyel Vác városa idén elnyerte az Országos Városmarketing Gyémánt Díjat.

V4 fesztivál sajttáj2015-700

Kis Domonkos Márktól, a Váci Dunakanyar Színház igazgatójától megtudtuk, hogy idén a V4 országokon kívül Ukrajnát is bevonják a színházi együttműködésbe, így a rendezvényen öt ország egy-egy neves színházi társulata vesz részt: a magyar budapesti Nemzeti Színház, a lengyel Jan Kochanowski Színház, a cseh Zlín Színház, a szlovák Gasparego Színház és az ukrán Lviv Academic Voskresinnia Színház. Mind az öt társulat egy-egy produkciót mutat be.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A cseh társulat előadásában Vladimír Fekar: Kabaret Astragal című darabját láthatjuk majd Anna Petrželková rendezésében. A szlovák partner Werther, Werther című előadásával vesz részt a fesztiválon, mely Goethe híres önéletrajzi regényének, Az ifjú Werther szenvedéseinek játékos, hátborzongató és leleményes interpretációja. A Nemzeti Színház a Fodrásznő című pergő, dinamikus, vidám, szórakoztató, ugyanakkor drámai és elgondolkodtató előadását hozza el a fesztiválra, amely 2010-ben a POSZT legjobb előadásának díját nyerte el. A lengyel színház legújabb, Florian Zeller: Az igazság című darabját láthatja majd a fesztivál közönsége.

Az ukrán színház pedig egy igazi különlegességgel érkezik, ami még Magyarországon nem volt, a Cseresznyéskert című Csehov-darab nagyszabású utcaszínházi feldolgozásával, egy igazi show-val várják a közönséget a Duna-parton.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Mindezen kívül a Váci Dunakanyar Színház is bemutatkozik három saját előadással, melyek a fesztivál tematikájához illeszkedve a V4 országok leghíresebb drámaíróinak darabjai. Így a közönség Slavomir Mrozek: Özvegyek, Václav Havel: Audiencia és Vernisszázs, valamint Michaela Zakuťanská: Négyzetgyök című darabjait láthatja majd.

A találkozó végére az is kiderül, hogy mely előadás viszi el a V4 Fesztivál fődíját, hiszen idén első alkalommal a legjobb előadást díjazzák. Az előadásokat szakmai zsűri értékeli, s hozza meg döntését. A zsűri két tagból áll: Király Nina, Jászai Mari-díjas színháztörténész és Yaroslav Fedoryshyn, az ukrán Voskresinnia Színház igazgatója, s a lembergi Arany Oroszlán fesztivál tulajdonosa.

A találkozó szerves részét képezik a zenei koncertek is, amelyeket a színházi előadások köré építenek. A szabadtéri koncertekre országosan ismert hazai és nemzetközi előadókat hívtak meg: Quimby, Anna and The Barbies, Ákos, Boban and Marko Markovic Orchetra. A koncertek idén egy új helyszínen kerülnek megrendezésre, a váci Duna-parton. Az esti fő koncertek előtt azonban már lehet hangolódni az estére, melyről olyan előadók fognak többek között gondoskodni, mint például a Ripoff Raskolnikov, Little G. Weevil, Revue Live, Ultravaló, Őskestar és a PG csoport.

A színházi és zenei produkciók mellett az öt társulatból produkciónként két-két fő részt vesz a nemzetközi workshopon, mely a találkozó ideje alatt zajlik Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás rendezők vezetésével. A nyelvi gátakat és határokat leküzdve azt kutatják ezen a kurzuson, hogyan lehet közérthetővé formálni szándékokat, történeteket, hogy azok minden közönség számára érthetőek és világosak legyenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A workshop végére közösen létrehozott előadást a találkozó záró gálaestjén tekintheti meg a közönség.

A rendezvény során a színészek anyanyelvükön játszanak, az idegen nyelvű előadásokat magyar nyelvű feliratozással teszik minden néző számára érthetővé.

A V4 Fesztivál és Színházi Találkozó nyári forgatagának változatos programjaira igen nagy az érdeklődés, a színházi előadások és koncertek közül idén is igen nehéz lesz választani. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments