Beer Miklós: az egyház sem készült fel a népvándorlásra

Beer Miklós-250A Váci Egyházmegyében lassan végéhez ér a zsinatunk, ahol arra kerestük a választ, hogy mit vár el tőlünk a II. Vatikáni Zsinat után fél évszázaddal a Gondviselés. Itt vannak a menekültek, az uniós tagság, egy furcsa értékrendű nyugati világ, amellyel kezdenünk kell valamit. Új kezdet, új Pünkösd lehetőségét látom magunk előtt – fogalmazott Beer Miklós megyéspüspök abban az interjúban, amelyet a szemlelek.blog.hu szerzőjének adott.

Gégény István rákérdez a napi aktualitásokra is, megjegyezve, hogy a püspök üzenetei bekerültek a tömegmédia fősodrába is, még a „magyar Ferenc pápa” titulust is megkapta.

Központi Gyógyszertár Vác

– Kétségkívül nagy bátorítást kapok Ferenc pápától. Ő arra hív minket, hogy ne felejtkezzünk el a hátrányos helyzetűekről, és itt nem csupán a cigányságra gondolok, hanem az adósságcsapdák áldozataira, a munkahelyüket elveszítőkre, a devizahitelek károsultjaira. A tavaly szeptemberi körlevelem üzenetét, amely a munkanélküliségről és a cigányság problémájáról szólt, úgy tűnik, sokan meghallották. A karácsonyi éjféli misén mondott beszédemre szintén felfigyelt a média.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Arról szóltam, hogy idehaza, saját körülményeink között Krisztus-követésünk a szolidaritásban nyilvánul meg. Az a feladatunk, hogy irgalmat közvetítsünk. Amikor kijövünk a templomból, kérdés, vajon tényleg átéltük-e az Istennel való kapcsolatot. Ha Isten így szeret minket – így szól János első levele a Szentírásban –, nekünk is szeretnünk kell egymást – fogalmaz Beer Miklós.

A püspöknek három év múlva életkora miatt be kell adnia lemondását a Vatikánnak. Ám addig is nagyon sok még a tennivaló.

– Az aktuális problémák, kihívások, amelyek mindenkit érdekelnek, az egyházat is megszólítják. Azt mondom, Ferenc pápa szavaival élve: engedjük, hogy Isten „meglepjen” bennünket! Erre az újkori népvándorlásra senki nem volt felkészülve. Az egyház sem. Felelősnek érzem magam, hogy erről is többet beszéljünk. A folyamatot nem lehet megállítani. Az életem folyamán az emberiség létszáma megsokszorozódott. Azt gondolom, radikális önfegyelmezésre van szükségünk, a kényelmes, önző magatartás nem fenntartható. Nem tudunk elbújni a problémák elől, inkább példát kell mutatnunk, és leginkább fel kell ébredünk, mindannyiunknak – nyilatkozta Beer Miklós az interjúban. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments