Vác lett a Föld Órája Magyarország fővárosa

Föld Órája díjátadóA WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet világméretű kezdeményezése a Föld Órája akció, melynek célja a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása. A WWF (World Wide Fund for Nature – Természetvédelmi Világalap) szervezésében a 2007-ben az ausztrál fővárosból indult Föld Órája akciót tavaly már több mint 2 milliárd ember támogatta, így a világ legnagyobb önkéntes környezetvédelmi akciójává vált.

Március 28-án, szombaton immár kilencedik alkalommal rendezték meg az eseményt, melynek keretében este fél kilenc és fél tíz között bolygónk sok ezer városában egy időben sötétültek el a fények, és emberek milliói kapcsolták le a világítást otthonaikban vagy munkahelyükön.

Az elmúlt évekhez hasonlóan Vác idén is csatlakozott a Föld Órája programhoz. Így szombaton este fáklyás felvonulás indult a Március 15. térről, a városháza elől egészen a székesegyházig, majd vissza. A városháza előtt összesereglett felnőtteket és gyermekeket Fábián Nikolett köszöntötte az önkormányzat nevében, kifejezve a világméretű akció jelentőségét, melyben a váciak évek óta aktívan vesznek részt. Tavaly 170 ország hétezer települése csatlakozott a Föld Órája környezetvédelmi akcióhoz. Reményét fejezte ki, hogy egyszer majd Vác is büszkélkedhet a Föld Óra magyarországi fővárosa címével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci táncosok újabb sikerei

Föld órája VácKovács Ágnes önkormányzati képviselő a 2007-ben útjára indított Föld Óra akció legfontosabb üzeneteként a föld felmelegedésének veszélyét nevezte, amely minden környezetét szerető ember számára mindennapos kihívást jelent. Az idei programhoz Vác már a múlt héten csatlakozott a „zöldítési akcióval”, melynek keretében számos zöldpontot tisztítottak meg a városban.

– A Föld Órája világszerte ráirányítja az emberek figyelmét, hogy nem takarékoskodunk az energiával. A világ minden emberének egy közös tulajdonsága az, hogy mindannyian ezen a bolygón élünk, ezért senki sem lehet közömbös; ezen a földön mi történik, milyen környezet veszi körül. – fogalmazott Kovács Ágnes, aki arra kérte a fáklyás felvonulás résztvevőit, hogy a székesegyházig és onnan vissza, a városházig megtett séta alatt gondolkozzanak el azon, hogy mit tehetnek környezetünkért, a túlzott energiafogyasztás csökkentéséért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

Amiben szombat este még csak reménykedtek a fáklyás felvonulás résztvevői az vasárnap már valóság lett, hiszen a WWF döntése alapján 2015-ben Vác nyerte el a Föld Órája Magyarország fővárosa címet. A rangos elismerést a budapesti Bálnában rendezett látványos ünnepségen Steidl Levente, Vác Város Önkormányzata Képviselő-testület tagja vehette át. (fotók: Kardos Zsolt és KesziPress)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments