Legyél részese te is a váci múmiák történetének

váci múmiák-2507000 év, 28 múmia – fejtsd meg titkukat a tudomány segítségével! Kalandozz el Kínába, Peruba vagy a 18. századi Vácra és legyél részese a rejtelmes és olykor szívszorító történetüknek. Május 17-ig még megteheted a Magyar Természettudományi Múzeumban – írja a fiedlio.hu.

Huszonnyolc  emberi és tíz állatmúmia látható azon a nagyszabású vándorkiállításon, mely öt földrész több évezredes vagy épp a közelmúltból származó múmiáit mutatja be. A több nagy múzeumból és magángyűjtőktől kölcsönzött múmia személyes történetére, életére, szokásaikra, a letűnt kultúrák hagyományaira a tudomány segítségével derül fény. Mivel a múmiák keletkezésének módja, ideje rendkívül sokféle, ezért szinte nincs két egyforma közöttük.

A Múmiavilág című kiállításban többek között látható a Föld legrégibb múmiái közül egy újszülött chinchorro kisgyermek múmiája, mely feltehetőleg több mint 6500 éves. A chinchorrók a mai Peru és Chile partvidékén élt halásznép, akiket a legrégibb múmiakészítőkként tartanak számon. Az ötödik évezred elején kezdték mumifikálni halottaikat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

A perui Wari (huari) kultúrából származó múmiabatyuról a CT vizsgálatok derítették ki, hogy egy csecsemő múmiáját rejti. A színes kis batyu külső rétegeit négy fémtűvel és öt csigával fogták össze, benne pedig egy védő amulettet találtak a kutatók, amit a szülők adhattak a gyermeküknek a túlvilági életre.

A váci Fehérek templomának kriptájából 1994-ben a csaknem 200 éve bolygatatlan koporsókból 265 egyén maradványai kerültek elő. A kriptába temetettek természetes úton, a kripta egyedülálló mikroklímája és a temetkezés módja miatt őrződtek meg. Ezek közül a világon egyedülálló leletek közül a kiállításban is bemutatunk néhányat.

Az olykor meghökkentő és elgondolkoztató látványon kívül a látogatók arra is lehetőséget kapnak, hogy megismerkedjenek az antropológiai kutatás eszközeivel. A kiállításban felépített laboratóriumban egy adott vizsgálati protokollt (a nem és a kor meghatározása) követve saját maguk is megvizsgálhatják az itt elhelyezett maradványokat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Váci Dunakanyar Színház áprilisi előadásai

A kiállítást eddig több mint 2 millió ember látta Európában és Amerikában. Az itt látható múmiák egy rövid nyugat-európai turné után visszakerülnek az anyaintézményekbe (Reiss-Engelhorn-Museen, Drents Museum, Naturhistorisches Museum  Basel, Roemer- und Pelizaeus-Museum, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, Deutsches Museum) és nagy valószínűséggel együtt többé nem lesznek láthatók.

A kiállítás kedd kivételével minden nap nyitva tart. (fidelio.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments