Európai Polgári Díjat kapott Kerényi Lajos piarista szerzetes

Kernyi Lajos átveszi a díjatAz EP 2008-ban alapította az Európai Polgári Díjat, amelyet olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyiségeknek, illetve szervezeteknek ítélnek oda, akik és amelyek a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához járulnak hozzá vagy az unió közös értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. Európai Polgári Díjjal tüntették ki Kerényi Lajos piarista szerzetest pénteken Budapesten – írja a hirado.hu.

Kerényi Lajos 1946-ban jelentkezett a piarista rendbe, Vácra. Hét év teológiai tanulmány után 1952. június 22-én Pétery József váci püspök szentelte pappá. Nagymaroson is tevékenykedett, 1969-től 1972-ig.

A díjat átadó Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője laudációjában hangsúlyozta, hogy Kerényi Lajos a reményt közvetítette a kommunista diktatúra évtizedeiben. A nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozókon sok ezer fiatalnak adott reményt, célt és közösséget egy olyan időben, amikor ez kockázatos és tilos volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A képviselő szólt arról, hogy Európa keresztény gyökereiből táplálkozik. A másikra figyelő szolidaritás, a helyi közösségekre épülő társadalom, a természet védelme és a szabadság eszménye mind keresztény tanításból fakad. Ezen értékek megtartásáért azonban küzdeni kell, amelyhez jó példákra és minél több önálló, a közösségekért tenni képes európai polgárra van szükség.

Kerényi Lajos 1927. július 1-jén született Szőnyben. A második világháború idején, 1945-ben orosz hadifogságba került, ahonnan néhány hónap múlva súlyos betegen tért haza. 1946-ban lépett be a piarista rendbe, 1952-ben szentelték pappá. Első szolgálati helye az Alsó-Krisztinavárosi templom volt. 1957-től két-három évenként helyezték át másik plébániára „büntetésből”. 1976-tól a külső-ferencvárosi Szent Kereszt plébánia káplánja, 1996 óta a plébánosa. 1990 után sokat tett a Szent Margit Gimnázium újraindításáért, és a mai napig az iskola tanára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Kerényi Lajos az ünnepségen arról beszélt, hogy a természetfeletti értékeket „kilopták az emberi lelkekből és a társadalomból, a megtépett, értékeitől megfosztott ember pedig nem talál válaszokat az élet nagy kérdéseire, és ebbe belebetegszik”.

A díjazott hozzátette: ő eddig is mindent megtett a természetfeletti világ „visszavarázsolásáért”, és ezután még nagyobb lelkesedéssel és erővel fog munkálkodni. (fotó: MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments