A könyöktöréstől a cyclocrossig

biciklisKicsit tán meghökkentő a cím, de nem is olyan nagy az út egyiktől a másikig. Történt, hogy egy szeptemberi baleset következményeként otthon ücsörögtem, nézegettem begipszelt könyököm és azon sajnálkoztam, hogy ebben a csodaszép nyárutóban most nem ülhetek bringára, helyette várhatom törött könyököm gyógyulását.

Addig sajnálkoztam, addig járt az eszem a bringázás körül, míg kipattant az a bizonyos szikra: cyclocross!!! És ha már cyclocross, akkor azonnal verseny! A cyclocross az országúti kerékpározás azon válfaja, melyet szeptembertől márciusig űznek a bringások. Ilyenkor a hűvös, csapadékos időjárás miatt az országúti tekerés inkább szenvedés, mint élvezet. A cyclocross helyettesíti az országúti edzéseket, nehézsége miatt bőven felér azokkal.

Hogy ki volt az első, akinek a fejében megfogant a cyclocross, a történelem homályába vész. Egy biztos: az első nemzeti cyclecross bajnokságot 1902-ben rendezték meg Franciaországban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Új bölcsőde nyílt Vácon - Deákváron modern, korszerű gyermekintézmény várja a kicsiket

A cyclecross egyik sajátossága a pálya. A versenyzőknek egy kb. 2 kilométer hosszú körpályát kell teljesíteni korosztálytól függően adott ideig. Egy kör alatt olyan akadályok, lépcsősorok nehezítik a bringások életét, melyeket csak a kerékpárról leszállva, azt a vállukon cipelve tudnak teljesíteni.

Egy kis agyalás után máris összeállt fejemben a verseny tervezete. Nagyon vártam azt a pillanatot, hogy megszabadulva gipszemtől, bringám nyergébe pattanva teszteljem le azt a nyomvonalat, melyet kitaláltam. Ez volt az első lépés, hogy a Ligetben kerékpárversenyt rendezhessünk. Most pedig büszkén mondhatom, hogy 2015. február 7-én, szombaton megrendezzük az I. Váci Cyclecross Bajnokságot, melynek helyszíne a Liget. A versenyzők 9 órától jöhetnek nevezni, aki pedig csak nézőként kíván részt venni városunk immár második kerékpárversenyén (az első a Mészkőember), azok elég, ha 10 órára lesétálnak a Ligetbe, ahol 10.15-kor az I. korcsoport futamával indul a verseny! (Somoghy Attila)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments