Sör, virsli, bulihangulat és tombola: ezzel várják a véradókat

vércsepp 2Sör, virsli, bulihangulat, értékes tombolaajándékok, na és persze Mikulás  – ezzel várja a Magyar Vöröskereszt Váci Szervezete a támogatók jóvoltából december 6-án a véradókat a Madách Imre Művelődési Központba. Aki délelőtt 10 óra és este 18 óra között rászánja magát, hogy vérét adja mások megsegítésére, annak esélye van a számos vállalkozói felajánlás egyikét megnyerni.

A nosztalgia jellegű véradáson a hölgyeket süteménnyel üdítővel, a férfiakat sörrel és virslivel látják vendégül, de mindenki kap csoki Mikulást, narancsot és a regisztrációs adatlap kitöltésével tombolasorsoláson is részt vesz, melyen értékes nyeremények találnak gazdára, köztük a Váci Napló felajánlása is.

– Gondoltunk a családosokra is, így akik gyerekkel érkeznek, azoknak biztosítunk a véradás idejére gyermekmegőrzést. Délután 15 órától a Vöröskereszt Mikulása várja a gyerekeket ajándékokkal, de lesznek programok és elsősegély bemutató is a deákvári alapszervezet jóvoltából  – mondja Remzső Monika, a váci Vöröskereszt munkatársa.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

– Nagy öröm számunkra, hogy így karácsony előtt több tízezer forint értékben ajánlottak fel váci vállalkozók ajándékokat a véradóknak, melyet az esemény végén sorsolunk majd ki és levélben értesítünk mindenkit.

A városi véradásból szeretnének hagyományt teremteni, így várhatóan jövőre már négy alkalommal várják majd a véradókat.

Mint azt Remzső Monikától megtudtuk, a szervezett véradásokra még mindig csak a helyiek egy csekély része megy el, míg amikor a legnagyobb közösség i oldalon kérnek segítséget célzottan egy-egy betegnek irányított véradást, akkor nagyon sokan mozdulnak meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a várólisták megnyitása miatt, fontos a véradásnak ez a formája is, amikor a vércsoport azonos donorok jelentkezését várják. De a legfontosabb az lenne, ha az egészséges emberek évente rendszeresen eljárnának vért adni, mert akkor nem lenne szükség az irányított véradásokra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

– Az ideális az lenne, ha a lakosság 5 százaléka folyamatosan adna vért – mondta.

Ha valaki kedvet kapott, hogy vérét adja december 6-án, az mindenképpen vigye magával a személyigazolványát, lakcímkártyáját, TAJ kártyáját. Véradás előtt enni kel, és legalább másfél liter folyadékot kell fogyasztani. Véradó lehet minden 18 év feletti és 65 év alatti, első esetén 60 év alatti, 50 kilogramm testsúlyt meghaladó egészséges ember. A véradást egy orvosi vizsgálat is megelőzi.
Látszik, hogy az „Adj vért és mentes meg három életet”, jól megfogalmazott szlogen a valóságot takarja. Szertettel vár minden véradót a Magyar Vöröskereszt december 6-án. (F. A.)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments