Főváros környéki mentőket vezényelnek Budapestre?

mentő-250Zsámbék, Albertirsa, Vác, Dabas, Cegléd, Tápiószele, Aszód mentősei dolgoznak majd a fővárosban. Állítólag Zombor Gábor egészségügyi államtitkár adott utasítást a helyzet rendezésére egy tragikus eset után.

A Hír24 szerint ennek az az oka, hogy rendkívül későn érkezett meg a mentő egy agyvérzésgyanús nőhöz november végén a XVI. kerületben. A beteg meghalt. Ez volt az az ominózus eset, ami után Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat vezetője főigazgatói megbízottat jelölt ki a gördülékeny ellátás garantálására. A feladatot Göndöcs Zsigmond kapta, aki a második Gyurcsány-kormány idején három évig főigazgatóként vezette a mentőszolgálatot – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, előtte már Budapestre vezényeltek hét autót. Az átvezényelt mentőknek a reggeli műszak kezdetén kell majd fővárosi mentőállomásokon munkára jelentkezniük, és este, a műszakzáráskor térhetnek vissza saját településeikre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

A Népszabadság úgy tudja, a november 30-i haláleset miatt elrendelt belső vizsgálat eredménye szerint a hívást fogadó rosszul kérdezte ki a segélykérőket, s miután nem volt elég információja, rossz döntést hozott.  „Nem ítélte ugyanis elég súlyosnak az esetet ahhoz, hogy riassza a rohamkocsit. Egyéb ‘hadra fogható’ mentő pedig nem volt”  – írja a napilap.

A hasonló tragédiák elkerülésében segíthetné a mentőket az uniós támogatásból finanszírozott, de a gyakorlatban még nem működő mentésirányítási rendszer. Ennek része az a panel, amely egy ellenőrzőlista mentén azonosítja a segélykérőtől érkező információt, így segít dönteni a hívást fogadónak arról, milyen mentőre van szükség.

A rendszer működését a múlt hét elején állítólag több egészségpolitikusnak, köztük Zombor Gábornak is bemutatták. Ám azt nem tudni, mikor kezdik használni a rendszert, amely a feladat elvégzéséhez logisztikai támogatást ad. Addig a mentésirányítók hagyományos telefonvonalon, „jegyzetfüzet” segítségével koordinálják a munkát – írja a hir24.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments