Apor Vilmos Katolikus Főiskola: családokról – családoknak

AporMilyen egy jó család? Mindenki hordoz magában valamiféle választ erre a kérdésre, és sajátos, semmivel sem összevethető érzések fogják el, amikor a „család” fogalmával szembesül. Életkortól függetlenül mindenkiben ismételten megfogalmazódik a vágy, hogy a család közösségében átélhesse a bizalom, az összetartozás, a biztonság és egyfajta melegség élményét.

A családtagokat mindig is összefűzi valamiféle megtartó és védelmező erővel bíró láthatatlan fonál. Ennek módja és megvalósulási formája igen sokféle lehet, előfordulhat azonban az is, hogy egy-egy családban olyan problémák adódnak, melyek megoldására – a családtagok minden igyekezete ellenére – nem képesek és az egyensúly megbillen.

Hazánkban sok család szembesül valamilyen fizikai vagy érzelmi hiánnyal, és folytat küzdelmet az egyensúly helyreállításáért. Fontos tudniuk, hogy saját erőforrásaikon túl ilyenkor nyújthatnak segítséget a befogadó szülők, akár rövidebb, akár hosszabb időre. Ők azok, akik vállalják a gyermek testi-lelki gondozását, nevelését, egyúttal a rájuk bízott gyermek édes szüleit is segítik a szükséges változások véghezvitelében, hogy mihamarabb újból együtt élhessenek. Fontos támaszt nyújtanak a gyermekvédelmi gyámok is a gyermek biztonságélménye érdekében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Ahhoz, hogy a nevelőszülők hivatásukra megfelelően felkészüljenek, képzésük során széleskörű elméleti és gyakorlati, pedagógiai, pszichológiai, jogi és egészségügyi ismereteket sajátítanak el, miközben nagy hangsúly helyeződik készségeik fejlesztésére, a gyermekek védelmében betöltött segítő szerepük körvonalazására. A képzés kiemelten tekint a különböző fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családokra, s azokra is, akiknél igen érzékeny, hároméves kor alatti kisgyermek nevelkedik. Fontos, hogy a személyükre hangolt figyelmük megfelelő tudásra és készségekre alapozódjon.

A felkészítő tananyagokat a TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt keretében az Európai Unió támogatásával a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja dolgozta ki, és tette honlapján elérhetővé (www.avkf.hu/kotetek). A kötetek megtekintését szeretettel ajánljuk azok számára is, akik a családjukban tapasztalt különböző élethelyzetek által felvetett kérdésekre szeretnének választ kapni, illetve szempontokat megfogalmazni a felmerülő problémák megoldása érdekében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Napjainkban is országszerte több száz nevelőszülő képzése zajlik, akik immár a család működésére is szakemberként tekintenek, munkájukat pedig foglalkoztatási jogviszonyban végzik. Nagy segítséget nyújt számukra, hogy a képzés során más befogadó szülői családokkal is rendszeresen találkozhatnak. Az így megosztott tapasztalatok is vállalt hivatásuk kiteljesedését segítik elő. (Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments