Mekkora a fertőzésveszély a tömegközlekedési eszközökön?

buszon utazás-250A Napközben című rádióműsor annak járt utána, hogyan takarítják a közösségi közlekedés járműveit, és milyen egészségügyi kockázatokkal kell számolniuk az utasoknak. A tél beálltával egyre zsúfoltabbak a tömegközlekedési járművek, egyszerre kapaszkodunk, ajtót nyitunk, használjuk az üléseket, a tisztaságuk azonban néha hagy maga után kívánni valót.

Az előírások szerint a vonatokat átlagosan kéthetente takarítják át kívül és belül is nagy alapossággal. Emellett természetesen napi szintű munkákra is szükség van, amelyeket a végállomásokon végezhetnek el a takarítók, ilyen esetekben a mellékhelyiségek tisztítása, fertőtlenítése az elsődleges feladat, de fel is törölnek, és a szemeteseket is kiürítik – mondta a Kossuth Rádiónak a MÁV-START Zrt szóvivője.

Szabó Anett hozzátette: a társaság az ország számos pontján rendelkezik gépi kocsimosóval, segítségükkel pedig akár fagyban is lehet takarítani a járműveket. Kérdésre válaszolva kifejtette, ha valaki szennyezi a vonatot, a csomagokat vagy épp utastársait, az illetőt a jegykezelő kizárhatja az utazásból, és nyolcezer forintos helyszíni bírságot kell fizetnie, illetve a későbbi tisztítással kapcsolatos költségeket is meg kell térítenie.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

 

A Napközben című műsorban Nagy Éva bőrgyógyász beszélt arról, hogy a kapaszkodók megfogása zömében rossz érzést vált ki az emberekből, ám eddigi praxisa során még nem találkozott olyan pácienssel, aki emiatt kapott volna el valamilyen betegséget.

tömegközlekedés-700

Valódi tömegközlekedés. Ragacsos kézzel lehetőleg ne nyúljunk a kapaszkodók után…

Mint mondta, a kórokozók elméletileg terjedhetnek ilyen módon, de ehhez többnyire szoros kontaktus kell. Példaként az atkákat és a tetveket említette. A bőrgyógyász szerint elsősorban arra kell ügyelni, hogy mindenki saját magát tartsa tisztán, ragacsos kézzel lehetőleg ne nyúljunk a kapaszkodók után, használjunk előtte kézfertőtlenítőt, törlőkendőt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments