Duna-Dráva Cement: Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs

DDC_A díjat a DDC képviseletében Szarkándi János elnök-vezérigazgató vette át (balról a második helyen)_Fotó_Wessely György-700A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért tizenegyedik alkalommal jutalmazta azokat a vállalatokat, amelyek kiemelkedő megtakarítást eredményező környezetvédelmi beruházásokat, intézkedéseket valósítottak meg. Idén a Duna-Dráva Cement Kft is a díjazottak között szerepel.

Az Ablakon Bedobott Pénz program keretében olyan cégek pályáztak, amelyek felismerték, hogy a környezet védelme nemcsak mindannyiunk közös érdeke és a felelős vállalatirányítás alapja, hanem a gazdasági fejlődés egyik lehetséges irányvonala is. Az elmúlt 12 év során a programban résztvevő 92 vállalat megtakarítása elérte a 31 milliárd forintot, amelyet 487 beruházáson, vagy beruházásnak nem minősülő fejlesztésen keresztül értek el. Ezek egyharmada nem igényelt anyagi befektetést sem, csupán szervezeti-, viselkedési fejlődést.

2014-ben 9 nagyvállalat és 3 kis- és közepes vállalkozás mutatta be környezetvédelmi intézkedéseit. A beruházásokat, illetve a beruházásnak nem minősülő intézkedéseket szakértői, helyszíni audit alapján, a 2014. november 20-án megrendezett szakmai találkozó és díjátadó konferencia keretében három kategóriában díjazták, illetve két különdíjat is kiosztottak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

A Duna-Dráva Cement Kft-t a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájában tüntették ki a Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs díjjal, az anyagában nem hasznosítható, de petrolkoksz helyettesítésre alkalmas hulladék felhasználásának növelése érdekében tett lépéseiért. A díjat Szarkándi János elnök-vezérigazgató vette át.

A cementgyártáshoz szükséges magas égési hőmérséklet (1350 °C) jelentősen meghaladja azokat a műszaki követelményeket, amelyeket a hulladékégetés során figyelembe kell venni. A cementgyárban a más iparágak számára nem használható anyagok biztonságosan hasznosíthatóak – áll a társaság közleményében..

A „lávahőmérsékleten” szinte maradéktalanul megsemmisülnek, ami visszamaradna (például a gumiabroncs fémszálai), beépülnek a cementbe, részévé válnak. Így az önmagukban már nem hasznosítható, azonban a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére alkalmas hulladékok kiválóan alkalmazhatóak a gyártási folyamat során.

A Duna-Dráva Cement Kft 2010-2011 óta megvalósuló beruházásainak köszönhetően másodlagos tüzelőanyag hasznosítási kapacitása évente 85.000 tonnára növekedett. Ez évi 9.000 tonna petrolkoksz égetését váltotta ki. Így széndioxid kibocsátását 7.647 tonnával csökkentette éves szinten a vállalat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A 780 millió forintos beruházás közel 9 év alatt térül meg és valamivel több mint évi 200 millió forint megtakarítást eredményez. A hulladékkezelő telepen a haszonanyag kinyerésére tett intézkedések nyomán 2012-ig a cementgyárnak közel 5.000 tonna, egyéb módon nem hasznosítható anyagot adtak át a tüzelőanyag helyettesítésére.

Mindebbe 174 millió forintot fektetett a Duna-Dráva Cement Kft, amely 6 év 3 hónap megtérüléssel évente 75 millió forint megtakarítást jelent a vállalatnak. Ez csak a forintosított eredmény, a környezetvédelmi hatás még nagyobb. (Váci Napló – fotó: Wessely György)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments