Vác: 1956-nak van üzenete a mai fiatalok számára is

Kahler Frigyes az 1956-os ünnepségen beszél-700Csütörtökön tartották a városban az 1956-os forradalommal kapcsolatos megemlékezéseket. E napon számos rendezvényre került sor, ezek a koraeste a zeneiskolában megrendezett ünnepség köré csoportosultak.

Délután előbb a Váci fegyház és Börtön oldalfalánál elhelyezett emlékműnél koszorúztak, ott Fónay Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének örökös elnöke tartott beszédet. Ezt követően Moys Csaba beszéde után dr. Kristóf Béla, Vác forradalom alatti polgármesterének emléktáblájánál helyezték el a megemlékezés virágait a Köztársaság út 67. szám alatti épületnél a váciak.

Pap Béla lelkész emléktáblájánál Kis Csongor, a Vác-Felsővárosi Református Egyházközség gondnoka emlékezett az 1956-ban történt eseményekre, Komáromi Kornélia, Vác posztumusz díszpolgárának emléktáblájánál pedig Mikulai Dániel, a Váci Reménység Egyesület titkára mondta el gondolatait. Kovács Ottó mártír emléktáblájánál Pető Tibor alpolgármester emlékezett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A zeneiskolában este hat órakor kezdődött a városi ünnepség, amelyen közreműködött a Vox Humana Énekkar, Csuka Ágnes, Czakó Ádám, és Plásztán Anett. A megemlékezésre a szervező önkormányzat és a Váci Reménység Egyesület dr. Kahler Frigyes történészt kérte fel, aki visszatekintésében nem csak a forradalom eseményeiről szólt, hanem azok nemzeti és nemzetközi hatásairól is.

A szónok fontos üzenetet fogalmazott meg a mai fiatal korosztályok számára is:

 

Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták dr. Brusznyai Árpád emléktábláját, ahol Sebő József, író-szerkesztő, tanár mondott beszédet  és dr. Pétery József  emléktábláját, ahol Beer Miklós megyéspüspök emlékezett püspök társára. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments