Immár másodszor tárgyalják újra Hóman Bálint perét

0 RÚjratárgyalják Hóman Bálint perét a Fővárosi Törvényszéken. Az egykori minisztert 1946-ban ítélték életfogytiglani fegyházbüntetésre, a börtönben halt meg 1950-ben Vácon. Maradványait a váci rabtemetőben találták meg jeltelen sírban.

Hóman a Gömbös– és Darányi-kormányban, majd a Teleki-, Bárdossy- és Kállay-kormányban volt vallás- és közoktatásügyi, valamint tárca nélküli miniszter az Imrédy-kormányban.

A nevéhez fűződik az állami és egyházi befolyást erősítő és az érettségizők szelekcióját is célzó egységes középiskolai törvény.

A politikus 1941. június 26-án megszavazta a Szovjetunió elleni hadba lépést, ez később a perének egyik vádpontja lett – írja a Magyar Hírlap.

A zsidótörvények előkészítésében és megszavazásában is részt vett. Amerikai fogságba került, a hatóságok 1945-ben hozták haza. A jelenlegi eljárást Harmath Kálmán, Hóman oldalági rokona indította el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A rendszerváltás után egyszer már újratárgyalták a Hóman-ügyet, de akkor a Legfelsőbb Bíróság nem változtatott a korábbi, népbírósági ítéleten, s ebben döntő volt a zsidó törvények megszavazása. Hóman Bálintnak ez a tette ma is nagyfokú ellenérzéseket vált ki idehaza. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments