Turnézó váci múmiák – nemzetközi kiállítás Budapesten

váci múmiák-250Nyolc évvel ezelőtt már a múmiakultusz csodájára járhattak az érdeklődők a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM). Ám akkor a több mint hetvenezer látogató csupán a váci Fehérek templomának kincseibe nyert bepillantást.

Az október 1-jén nyíló Múmiavilág című tárlat viszont nemzetközi lesz. A hazaiak mellett megcsodálhatjuk a világ minden tájáról érkező testemlékeket.

A 2006. évi budapesti kiállítás úgyszólván divatot teremtett: a magyar különlegességre felfigyelt egy mannheimi múzeum, és – gyűjteményét kiegészítendő – kölcsön kért néhány váci múmiáit. A német kezdeményezéshez további múzeumok csatlakoztak.

Így jött létre Az öröklétről szőtt álom című tárlat, amelyhez fogható addig még sohasem volt látható a világon. Az egyszeri bemutatásra szánt eseményből vándorkiállítás lett, amely németországi és európai helyszínek után bejárta a világot, és az idén visszaérkezett Európába.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

Öt kontinens különleges múmiáit nemrég Hollandiában tekinthették meg az asseni múzeum látogatói. A váci múmiák kölcsönzésének fejében most a teljes anyagot bemutathatja október 1-jétől a Természettudományi Múzeum Magyarországon. A kiállítási anyag értékét jelzi, hogy biztosítási összege mintegy 8,5 millió euróra rúg. A budapesti megpihenés után a tárlat további helyszínekre, egyebek mellett Luxemburgba, Svájcba és Svédországba érkezik, 2018-ban pedig lezárul a kiállítás-sorozat, és a múmiák visszatérnek eredeti gyűjteményeikbe – írja az infovilag.hu,

Szeptember 26-án, a kutatók éjszakáján a múmiákat kísérő külföldi kurátorok tartanak szakmai előadásokat a múmiák titkairól. Az előzetes tájékoztatón a muzeológusok elmondták, hogy a múmiák keletkezésének módja, ideje rendkívül sokféle. A most Budapesten látható 28 emberi és csaknem tíz állatmúmiát a körút végeztével valószínűleg együtt többé nem „szedik össze”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci táncosok újabb sikerei

A múmiák világa egyébként sokféle kérdést vet föl, amire szakemberek a tudomány eszközeivel keresik a választ. A Természettudományi Múzeum földrészenként csoportosítja a különleges testemlékeket, és a feliratok eligazítanak a mumifikálás rejtélyeiben is. A bemutató tér közepén egy antropológiai laboratórium működik majd, ahová a látogatók is beléphetnek, és megismerkedhetnek az antropológiai kutatás titkaival.

Sőt akár saját maguk is megvizsgálhatják az itt található maradványokat. A laborban meghatározott időpontokban antropológiai bemutatókat, méréseket, tartanak – a látogatók bevonásával.

A tudományos kutatás eredményeiről folyamatosan tájékozódhatunk a kiállítás Facebook-oldalán.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments