Miért ver az Isten, hogy cigány lettem – kérdezi sírva a gyerek

Múlt vasárnap fölbolydultak a váci katolikus egyházmegye gyülekezeteinek padsorai: a mise végén a papok felolvasták püspökük körlevelét, amelynek legfőbb üzenete az volt: a cigányok testvéreink, elfogadásuk és megsegítésük hitünk próbája.

A levél azóta bejárta az internetet és komoly érzelmeket, élesen eltérő véleményeket hozott felszínre.

Beer Miklós püspök atya számított arra, hogy sorai nem maradnak hatás nélkül, az azóta eltelt napok pozitív mérlege pedig megerősítette abbéli hitében, hogy bátorsága helyes volt.

A Vasárnapi Hírek szeptember 28-i számában interjú olvasható Beer Miklós püspökkel, aki a beszélgetés egy pontján így fogalmaz: „a börtön és a korbács nem lehet megoldás. Böjte Csaba szépen és okosan mondta: senkit se lehet jóvá szidni, csak jóvá szeretni. Megdöbbentő, amikor egy cigánygyerek azt kérdezi sírva a papjától, hogy miért vert meg azzal az Isten, hogy cigány lettem. Ezt a gyereket szeretni és dicsérni kell nagy-nagy türelemmel, mert akkor bármit megtesz nekünk.”

A levél által felkavart indulatokról, papjai első reakcióiról pedig így beszél a püspök:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

„Az első választ egy idősebb kollégámtól kaptam, aki azt írta, hogy amióta pap, még ilyen őszinte beszédet nem hallott. Másnap pedig írt egy másik pap, hogy ilyen felháborító körlevéllel ő még nem találkozott, nem hajlandó felolvasni. Na, gondoltam, jól beletenyereltem. Aztán, amikor nyilvánosságra került a levél, már nagyon sokféle reakciót kaptam. Erre fel voltam készülve. Meghatóan szépeket és nagyon durvákat is. Én mégis azt emelném ki, hogy felhívott egy cigány barátom, aki könnyezve mondta: köszönöm, hogy elmondtad, mi is emberek vagyunk.”

A teljes interjú, „Bátorságot mindenkinek” címmel a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments