Ha orvost akarsz váltani, egyszerűen is megteheted

orvosi ügyeletSokan kínosnak érzik, hogy a háziorvosuk elé álljanak, és megmondják neki, ezentúl másik orvoshoz szeretnének járni. Erre azonban nincs is szükség. Magyarországon szabadon választhatunk háziorvost.

Dr. Kőrösi László, az OEP Általános Finanszírozási Főosztály főosztályvezető-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: a háziorvosváltás egyszerű folyamat. Az újonnan választott háziorvos nyilvántartásba veszi a pácienst, átküldi a régi orvoshoz a páciens által is aláírt kikérő papírt, a régi háziorvosnak pedig el kell küldenie a páciens törzskarton-kivonatát, valamint a beteg kezelésével kapcsolatos dokumentációk másolatát.

A betegnek nem kell személyesen találkoznia ez ügyben a régi háziorvosával, így semmiféle konfliktushelyzetbe nem kerül az orvosváltás miatt.

Facebook - kövess minketDr. Kőrösi László elmondta azt is, hogy amennyiben az új háziorvos nem kapja meg a beteg korelőzményeit, a területileg illetékes tisztifőorvoshoz lehet fordulni, de ez már orvosszakmai kérdés. Nagy kockázata van ugyanis annak, ha az új orvos nem jut hozzá a beteggel kapcsolatos korábbi dokumentumokhoz, hiszen a betegségek kezelésében nagyon fontos az előzmények pontos ismerete.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ünnepi hangulat különleges szivárvánnyal a váci Kossuth téren

A háziorvosi ellátás Magyarországon alapvetően a területi ellátási kötelezettséghez kötődik, a betegek azonban nem csak azok közül az orvosok közül választhatnak, akik az adott terület ellátásáért felelősek, hanem más kerületben, vagy más településen praktizáló orvosok közül is. A háziorvos egyetlen esetben utasíthatja vissza a beteg jelentkezését, akkor, ha a saját területi feladatai olyan nagymértékűek, hogy már újabb beteget nem tudna fogadni a praxisában, magyarázta dr. Kőrösi László.


Az OEP Általános Finanszírozási Főosztály főosztályvezető-helyettese arról is tájékoztatott, hogy a háziorvosok az Egészségpénztárhoz befutó havi jelentések alapján kapják a betegek után járó finanszírozást. Egy biztosított egyidejűleg csak egy háziorvoshoz lehet bejelentkezve. Az OEP havonta visszajelzést ad arról, hogy az adott praxisban milyen változások történtek, kik jelentkeztek be, és kik jelentkeztek ki.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elhunyt Lajtai István, volt országgyűlési és önkormányzati képviselő

Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója hozzátette: a háziorvosok ellátási kötelezettsége azt jelenti, hogy a saját körzetükből kötelesek fogadni a pácienseket. A táppénzbe vételt vagy a jogosítvány érvényesítését például mindenképpen a saját háziorvosnál kell intézni, sürgős esetben azonban a területileg illetékes háziorvoshoz is elmehet a beteg, akinek köteles őt ellátnia. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments