Kárpát-medencei zsidó fiatalok készülnek Vácra

Turai János-vágottKöztudottá vált, hogy a Kárpát-medencében élő, magyar ajkú zsidó fiatalok a jővő év elején Vácon fognak találkozni. A napokban előkészítő tárgyalásokra Kárpátaljára utazott Turai János, a Magyar Zsidó Kongresszus Külügyi Bizottságának tagja, a Váci Zsidó Hitközség elnöke és felesége, viszonozva a kárpátaljaiak közelmúltbeli váci látogatását.

– Az ötlet nem az enyém, hanem a határainkon túl élő magyar ajkú zsidó fiatalokat tömörítő több egyesületben megfogalmazott igények követelik ki ezt a fórumot a nemzeti összetartozás jegyében – mondta Turai János.

A rendezvény mottója: "Rendezni végre közös dolgainkat." Nem rekesztik ki azokat a fiatalokat sem, akik már nem beszélik a magyar nyelvet, de magyar zsidók leszármazottai, akik  a jelenlegi életterük nemzeti nyelvét beszélik, de kapcsolatuk van magyar közösségekkel és látogatják azok rendezvényeit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

– Természetesen számolunk a világ más országaiban élő magyar zsidó fiatalok küldötteivel is, Kaliforniától Jeruzsálemig. A szervezés beindult, úgynevezett szervező központokat hozunk létre Kárpáltalján, Erdélyben, Felvidéken, a volt Jugoszláviából kivált államokban, Vácon pedig a szervezési, előkészítési és lebonyolító központ kerül felállításra – mondta Turai János.

A zsidó hitközség elnöke hozzátette: mindenki a saját költségén utazik és tárgyal, valamint baráti meghívásoknak, vendégfogadásoknak tesz eleget. Amennyiben a projekt összeáll és beindul az operativ munka, pályázatot nyújtanak be az illetékes helyekre.

– Most Ungváron, Munkácson, Nagyszőlősön és Aknaszlatinán találkoztunk aktivistákkal. Amennyiben minden sikerül, akkor 2015 június – július hónapban létrejöhet a találkozó – fejezte be Turai János. (Váci Napló)

szavazásra felszólító2

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments