Siket művészek nemzetközi fesztiválja Vácott

Weisz FanniEurópa tizenkét országából és Hongkongból is érkeznek művészek Vácra, a SALVIA Európai Siket Művészetek és Kultúra Fesztiváljára, amelyet július 21. és 26. között rendeznek meg. Háziasszonya Weisz Fanni (képünkön) esélyegyenlőségi aktivista lesz.

A nemzetközi fesztivál alapítója, a Belgiumban élő siket színész-rendező, Salvatore Falletta szerint a SALVIA-n az európai siket színészek és művészek megoszthatják művészi értékeiket, a rendezvények ideje alatt előadások és barátságok is születnek – írta az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában a váci fesztivál két főszervezője, Mikesy György, a váci siketek iskolájának igazgatója és Petke Lajos, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) váci szervezetének elnöke.

Az első két fesztivált Belgiumban rendezték, majd Moszkva, München, Helsinki, Ljubljana és Tallinn adott otthont a SALVIA találkozóknak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Felidézték, hogy a legutóbbi, két évvel ezelőtt Tallinnban megrendezett fesztiválon senki sem vállalta fel a 2014. évi rendezvény lebonyolítását. A SINOSZ váci szervezetének titkára – aki egy flamenco-táncegyüttes tagjaként vett részt a fesztiválon – "jelentkezett", majd gyors üzenetváltást folytatott váci sorstársaival, akik rábólintottak a kezdeményezésre. Ilyen előzmények után kezdődött a szervezés a város önkormányzatának, polgármesterének és másoknak a segítségével – mutattak rá a főszervezők.

100forint3

A váci fesztiválra Belgiumból, Lettországból, Horvátországból, Spanyolországból, Olaszországból, Svédországból, Szlovéniából, Németországból, Észtországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek siket művészek előadásaikkal, az Európán kívüli siket művészetekből pedig egy hongkongi társulat ad ízelítőt- számol be a hírról a mixonline.hu.

Mikesy György az MTI érdeklődésére közölte, hogy a sorrendben nyolcadik, váci fesztivált július 21-én délután a programoknak helyet adó Madách Imre Művelődési Központban nyitják meg, majd három napon át színházi előadások váltják egymást. Délelőttönként próbák, workshopok zajlanak, az esték pedig egyebek mellett bográcsozással és magyar ételek kóstolásával telnek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Hozzátette, hogy a siket képző- és iparművészek is bemutathatják tudásukat Vácott: fazekasok, fotósok, festők, szobrászok és textilesek alkotásaiban gyönyörködhetnek a hazai és külföldi vendégek.

A rendezvény nyitott, 50–150 halló érdeklődőre számítanak – jelezte Mikesy György.

A kiállítással és kézműves vásárral gazdagított fesztivál, melynek háziasszonya Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista lesz, július 25-én gálaesttel ér véget. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments