Örökimádó kápolna nyílt a piarista templomban

Örökimádó kápolna a Piarista templombanA piarista templom előterében lévő kis oldalkápolna immár örökimádó hely, ahova Bocsa József templomigazgató atya elmondása szerint a nap huszonnégy órájában bármikor be lehet térni imádkozni, elcsendesedni egy kicsit.

A legméltóságosabb oltáriszentség misszionáriusai közé tartozó Justo Antonio Lo Feudo atyának már nagy tapasztalata van az örökimádó helyek kialakításában, hiszen korábban számos más európai országban szolgált ilyen feladattal, tehát nem csoda, hogy a rendje végül őt bízta meg a magyarországi küldetéssel.

– Vallásos értelemben Magyarország nagy és jelentős hely, fontosnak gondoltam, hogy itt is legyenek ilyen, a lelki elmélyülés lehetőségét adó örökimádó helyek, amelyekből világszerte már csaknem háromezer van, és talán meglepő, de több mint fele részben az USA-ban. Az önök hazájában ez az első, de reményeim szerint újabbak is nyílnak majd. Nagyon fontos a létük, és ezt egyre több helyen felismerik – mondta érdeklődésünkre az argentin szerzetes.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Saját hivatásáról, küldetéséről szólva az atya elmondta: eredetileg vegyészmérnök volt, ateista emberként élt, ám megtért, és 48 évesen teljesen átadta magát az Istennek.

– Belefáradtam a hit nélküli létezésbe, abba, hogy sehogyan sem találtam válaszokat a legfontosabb kérdéseimre. De megtérve megvilágosodott előttem Pascal gondolata, mely szerint a filozófusok istene nem a megváltás istene, most pedig már annak tudatában élek, hogy mit is jelent a teremtő végtelen kegyelme, gondviselése. Ugyanakkor mélységesen megértem az ateista embereket, hiszen hosszú ideig én is közéjük tartoztam, és most az a küldetésem, hogy segítsem a keresőket – fogalmazott Justo Antonio atya.

Az örökimádó kápolnák lényegeként az emelte ki, hogy a szinte süketítő zaj világában mindenkinek ajándék egy ilyen hely, ahol senki nem kérdez semmit a betérőktől, és nincsenek elvárások.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

– Ugyanakkor a személyes misztikus élmény lélekállapotában bárki ráébredhet az úgymond hétköznapi egymás felé fordulás, az elesettebbek segítésének fontosságára, és  akár indíttatást is kaphat az Úrtól a szeretet-cselekedetekre – mondta a szerzetes.

Bocsa József templomigazgató elmondása szerint az egyedülálló lehetőséget már öt éve tervezték, a megvalósításra pedig a rend váci letelepedésének 300. évfordulója igazán méltó alkalmat kínált az argentin szerzetes segítségével, aki két hónapig szolgál városunkban, előadásokon, lelki alkalmakon népszerűsítve a kápolnát.

A templom bejáratához a biztonság érdekében üvegfalat építettek be, kamerákat szereltek fel, de az a cél, hogy minden órában egy-egy felügyelő is jelen legyen a kápolnában, ezért a bocsa©vpg.sulinet.hu e-mail címen várják azok jelentkezését, akik szívesen vállalkoznának erre, illetve segítenének a szervezésben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Az örökimádó kápolna egyébként 6 millió forintból valósulhatott meg a rend és a hívők támogatásával. (Ribáry Zoltán)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments