Magyar Úszás Napja: 1881-ben Váctól Budapestig

Szekrenyessy_KalmanSzombaton rendezik meg Balatonfürden, immár második alkalommal a Magyar Úszás Napját. Ebből az alkalomból se szeri, se száma a visszaemlékezéseknek. Kevesen tudják, hogy a hazai úszóversenyek kezdete Váchoz is köthető.

1881. július 8-án a korabeli magyar úszósport sztárja, egy valóban különleges ember, Szekrényessy Kálmán az országban elsőként úszta meg a Vác-Budapest (Margit-híd) közötti több mint 30 km-es távot.

Ideje 4 óra 22 perc volt.

100forint3

Két nap múlva, június 10-én az első magyarországi úszóverseny legjobb magyarjaként (2. helyezett) ért célba. Jutalmul 20 arany értékű, ébenfa tálcán lévő, kétszemélyes, relif díszítésű aranyozott ezüst kávéskészletet nyert. A táv: Vác-Budapest (Margit-híd), távolság 31,5 km idő: 5 óra 10 perc. E verseny az európai szárazföld addigi legnagyobb távversenyúszásának számított.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Nevéhez több különlegesség kötődik, 1877. decemberében az első magyarként úszta át a Szuezi-csatornát. 1879. szeptemberében az úszás történetében elsőként teljesíti a Tihany-Balatonfüred-Tihany duplatávot.

1995 nyara óta Európa legnagyobb nyíltvízi úszóversenye (Balatonfüred-Siófok) végérvényesen a Szekrényessy Kálmán emlékverseny nevet viseli. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments