Dunakanyari szezonnyitó: megint a jobb part a jobb

szárnyashajóSzezonnyitó sajtótájékoztatón ismertették az idei év terveit a Dunakanyar turizmussal foglalkozó szakemberei szerdán Visegrádon. Ezek között sok szó esett a jobb part fejlesztéséről, a bal parti települések azonban – legalábbis a tudósítás szerint – megint háttérbe szorultak.

Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. (MT) Budapest-Közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője az idei szezon céljaként határozta meg a vendégszám tavalyi 7-8 százalékos növekedési ütemének fenntartását a régióban.

Az eseményről beszámoló mixonline szerint emlékeztetett rá: a Balaton után a budapesti a második legnépszerűbb belföldi régió, a Közép-Magyarországhoz tartozó terület pedig az európai uniós forrásokból relatíve alacsonyabb mértékben részesül, így a kisebb települések számára nehezebb az attrakciófejlesztés.

Sztojanovits Kristóf komoly fejlődési lehetőséget lát a kerekpáros-turizmusban, s reméli, a következő uniós ciklusban legalább a Budapest-Esztergom kerékpárút megvalósul. A kerékpáros turizmus révén a települések „átutazói” státusza is változik, ami jelentős vendégéjszaka-forgalmat generálhat – tette hozzá.    

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Spányik Gábor, a Mahart Passnave személyhajózási társaság ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a társaság betartotta ígéreteit, felújították a dömösi hajóállomást, és a járat visszakerült a menetrendbe, visszaállt a forgalom a Kis-Duna-ágban a nyári időszakban hétvégenként, emellett sűrítették a szentendrei járatok számát. Az ügyvezető szólt arról is, hogy a társaság kihelyezett hajója áll Visegrádon – ugyanilyen kerül Esztergomba -, a hajók a sétajárat mellett rendezvénytartásra is alkalmasak.    

A terveket illetően kiemelte, már az idén szeretnék elérni, hogy a nemzetközi Bécs-Budapest szárnyashajó megálljon Esztergomban és Visegrádon. Kitért arra is, hogy egy hónapon belül elindulhat a Passnave kompjárata a dömösi vasútállomáshoz (a település vasútállomása a túloldalon, a Duna bal partján van).    

Az igazgató kiemelte: folytatódik együttmüködésük a Volánbusszal és a MÁV-val, már az idén nyáron megjelennek a közös jegyek, így a turisták több közlekedési eszközt tudnak igénybe venni, így a MÁV-nál és a Volánnál is lehet majd kapni kedvezménnyel a Mahart jegyeit. Spányik Gábor beszámolt arról is, hogy elkészült és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál van egyeztetésen a cég öt évre szóló fejlesztési terve.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetője az idei újdonságok közül elsőként a szombati ipolyvecei Kihajtás Ünnepről említette, hogy a szürkemarhák kihajtása mellett számos színes programot kínálnak. Reményei szerint az idén már jelentős szerepet kaphat a közelmúltban megnyílt királyréti látogató központ, amely hétvégén is nyitva tart.      

Újdonság lesz ebben az évben a Dunavirág-túra, amelyen a kérészek repülését csodálhatják meg a látogatók augusztusban Tahitótfaluban – tette hozzá. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments