Parlament: van, aki kevesebbet, van, aki többet keres

ParlamentBár több mint háromszorosára nő a parlamenti képviselők alapfizetése az új ciklusban, a pótdíjak, a költségtérítés és a lakhatási támogatások elvesztése miatt a túlnyomó többségük kevesebb pénzt tud felvenni az Országgyűléstől.

A honatyák fizetését a helyettes államtitkárokéhoz igazították, vagyis alapesetben 748 ezer forintot keresnek majd. Gyurcsány Ferenc jól jár. Hiába 232 ezer forint most még a képviselői alapfizetés, egy átlagos honatya több mint 950 ezer forintot kap jelenleg a parlamenttől, mivel a bizottsági pótdíjak, választókerületi pótlékok milliós fizetéssé duzzasztották a járandóságukat – írja a Blikk, amelynek cikkét a nol.hu szemlézi.

A képviselők többsége az új ciklusban csupán a 748 ezer forintos alapfizetésre lesz jogosult, hiába lesznek tagjai akár több bizottságnak is. A Blikk számításai szerint mindössze 75-en kaphatnak ennél magasabb illetményt. A bizottsági alelnököknek 20 százalékkal jár több, így bruttó 897 ezer forintot kapnak. A tíz jegyző, a 15 bizottsági elnök és a tizenegy frakcióvezető-helyettes államtitkári fizetést húzhat, azaz 997 ezer forintot vihet haza.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Az öt parlamenti alelnök és az öt frakcióvezető miniszteri besorolásba kerül, azaz havonta 1,1 millió forint üti a markukat. A házelnöknek miniszterelnöki bér jár, azaz 1,5 millió forint, amely azonban kiegészül a képviselői alapfizetés 30 százalékával, vagyis 1,735 millió forint az elnöki fizetés.

Már szinte biztos, hogy Kövér László lesz a házelnök, vagyis ő keresi majd messze a legtöbbet az új ciklusban is, mégis ő a legnagyobb vesztese a bérrendezésnek. Eddig ugyanis felvette a 626 ezer forintos költségtérítést, hiába járt neki hivatali autó, és a lakhatási támogatást is igénybe vette. A havi fizetés 2,481 millió forint volt idáig, így 30 százalékkal csökken a keresete.

A képviselői bérrendezés legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök lett, akinek pikáns módon éppen Fidesz-KDNP-s képviselők duplázták meg a fizetését. Ő jelenleg 371 ezer forintot keres, ezzel sereghajtó a politikusok közül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

A Demokratikus Koalíció elnöke nem magára költi majd ezt a pénzt.

– Az első perctől kezdve minden, a politikából származó bevételemet civilszervezeteknek ajánlom fel. Így tettem annak idején a miniszterelnöki fizetésemmel is, és ugyanígy hozzájuk kerül a jövőbeni képviselői fizetésem is. Ők lesznek ennek az igazi nyertesei – reagált a Blikknek Gyurcsány Ferenc. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments