Itt a döntés: végleg bezár a Samsung gödi cége

Samsung gödi gyáraLehúzza a rolót a 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételt összehozó gödi Samsung SDI Magyarország Zrt. A második legnagyobb magyarországi Samsung-vállalat színes televízió-képcsövet, plazma tv-paneleket és mobiltelefon-kijelzőket gyártott. Kifogyott alóla a piac.

A Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt végelszámolás alá vonását április 3-án tették közzé. A jogutód nélkül megszűnő társaság tulajdonosa a 2001 márciusi alapításkor a Samsung SDI német leánycége volt, majd 2006 április elején átvette a Samsung SDI Co. Ltd.

A hvg.hu adatai szerint a Samsung Digital Interface (SDI) termékcsoportjai a színes televízió-képcsövek, plazmapanelek mellett mobiltelefonok folyadékkristályos kijelzőin át, egészen az újratölthető akkumulátorokig és az érintőképernyőkig terjed.

A vállalatóriás Malajzia, Mexikó, Kína, Brazília és Németország után felépítette a mintegy 322 ezer négyzetméteres gödi gyárát. A 2001-es induláskor ugyan még csak a 20”-os és 21”-os képcsöveket gyártotta a vállalat, de hamarosan a nagyobb méretű 28”, 29” és 32”-os képcső méret gyártására alkalmas sorral bővítette ki a magyarországi telephelyét, ezzel Európa egyik legnagyobb katódsugárcső-gyárává vált.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A technológiai igények miatt a fő gyártóépület 2007-ben mintegy 12 ezer négyzetméteres bővítése valósult meg, ahol a plazmatelevíziók egyik fő alkatrésze, a „modul” egység összeszerelését végzik.

A társaság alapításkori jegyzett tőkéje 8,5 milliárd forint volt, ami jelenleg 4 millió euró – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A cég egyik alapterméke a régi technológiájú televíziók képernyőjéhez felhasznált katódsugrácső (volt), ez alól azonban kiment a piac, hiszen ez a technológia gyakorlatilag eltűnt, ilyen készülékeket jó ideje nem gyártanak. A másik „húzó” termék pedig a plazma tv-k képernyőpanelja (PDP), az ezek iránti kereslet azonban a plazma technológia magas áramigénye miatt szintén erősen leszállóágba fordult. A PDP-k legfontosabb célpiaca Oroszország, Hollandia és Magyarország volt 2012-ben.

Mindez meg is látszott a vállalat árbevételén, a 2010-ben még 101 milliárd forint feletti bevétel 2012-re 76,6 milliárdra mérséklődött. A Céginfo szerint a vállalat adózott eredménye 2010-ben 3,77, egy évvel később 4,2 milliárd forint volt, s ezeket a teljes egészében bent hagyták a cégben. A következő évben, 2012-ben azonban az utolsó fillérig kivette a tulajdonos a 3,56 milliárd forint adózott eredményt, azaz a mérleg szerinti eredmény tavalyelőtt nulla forint lett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A vállalat az Opten adatai szerint 111, egy másik forrás szerint viszont 887 alkalmazottat foglalkoztat. A társaságot cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérni, telefonja folyamatosan foglalt jelzést adott.

A Samsung SDI Magyarország Zrt a Magyarországon működő Samsung-cégek között a Jászfényszarun működő, 2012-ben 713 milliárd forint árbevételt elérő Samsung Electronics Magyar Zrt – amelynek beszállítója a Samsung SDI – mögött a második legnagyobb társaság. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments