A Samsung bezárása a gödi adóbevételeket is érinti

gödi Samsung gyár felülnézetbenA zömmel bérmunkásokat foglalkoztató Samsung SDI Magyarország Gépgyártó- és Értékesítő Zrt. bezárása a munkanélküliség helyi alakulását szinte egyáltalán nem, de a város bevételeit nagyon is befolyásolja – közölte a település polgármestere az MTI-vel.

Markó József (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Samsung „fénykorában” – körülbelül tíz évvel ezelőtt – még több százmillió forintnyi iparűzési adót fizetett évente a városnak. A termelését tavaly decemberben leállító Samsung egy jó fekvésű 30 hektáros területen húzta fel nem is olyan rég 80 ezer négyzetméteres csarnokát, így a Göd fő adófizetőjeként egykor számon tartott vállalat jelenleg csupán építményadót fizet. Ezzel évi 120 millió forinttal gyarapítja az önkormányzat kasszáját – mondta a polgármester.

Tudomása szerint a gödi gyárban már a termelés megindításakor zömmel Szlovákiából fuvaroztatott bérmunkások dolgoztak, és később is viszonylag kevés helybéli kereste ott a kenyerét. A fokozatos leépítés, illetve a decemberi leállással együtt járó, körülbelül százfős elbocsátás így csak kevés helyi munkavállalót érintett – tette hozzá Markó József.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mentés a Remete-barlangnál

„Bízunk benne, hogy mielőbb gazdára talál a jelenleg végelszámolás alatt álló gödi gyár területe” – mondta, ennek érdekében a helyi önkormányzat és a kormány is igyekszik „kiajánlani” a telephelyet – hangsúlyozta a polgármester. Bár Göd adósságát is átvállalta tavaly az állam, a Samsung leállása nyomán jelentkező adókiesés miatt anyagilag „ugyanott tartanak”, mint a konszolidáció előtt. Ennek ellenére a város működésének finanszírozása nincs veszélyben – jegyezte meg Markó József.  ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments