Vadfolyosók épültek, veszélyes kerítéseket bontottak

kirándulás az erdőben-520Megszépült történelmi parkterületeket, az erdők élővilágának egyensúlyát segítő korszerű erdészeti eszközök és eljárások megismertetését, valamint az erdőkért dolgozó állami és magántársaságok határokon átívelő, aktív együttműködését eredményezte a Vadászati és Erdészeti Klaszter innovációs program január 31-én zárult pályázata.

Az európai uniós forrásokból, az Ipoly Erdő Zrt vezetésével, magyar és szlovák résztvevőkkel lebonyolított projekt újabb mérföldkő a hazai ökoturizmus feltételrendszerének megteremtésében. A változások a Váchoz közeli börzsönyi tájakat is érintik.

DULÁTE1%A projekt első eredményeként magyar és szlovák nyelven is olvasható marketingtanulmányok váltak elérhetővé az erdészeti termékként előállítható, megújuló energiahordozók (pl. biomassza), a vadászat és vadgazdálkodás, illetve az ökoturisztika témaköreiben. A projekt részeként kialakításra került egy adatbázis és egy információs rendszer is, amelynek segítségével az együttműködésben résztvevők gyorsan hozzájuthatnak a partnereik vállalkozási és fejlesztési tevékenységéhez kapcsolódó lényeges adataihoz – számol be a hírről az Ipoly Erdő Zrt honlapja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tragor Ignác írógépe gazdagítja a múzeum gyűjteményét

A pályázati projekt 2012. február 1-én indult, és 2014. január 31-én ért véget. Ez a dátum ugyanakkor csak a jelen pályázat befejezését jelenti, mivel a klaszter a tevékenységeit segítő tanulmányok felhasználásával gyakorlatilag most kezdi meg tényleges működését.

A pályázati projekt során kiemelt jelentőséggel bírtak a szlovák és magyar erdőségek természeti értékeinek megőrzéséért és fejlesztéséért végzett, összehangolt munkák.

Az Ipoly Erdő Zrt által kezelt erdőkben 76 etető berendezést, 62 sózót, több mint 4 kilométernyi vadközlekedő folyosót, közel 20 kilométernyi vadösvényt, 15 vizes élőhelyet, 7 vadmegfigyelő magaslest hoztak létre, valamint 62, megfelelő védőtokkal ellátott vadfigyelő kamerát helyeztek ki a cég munkatársai. Ezeken felül lebontottak több mint 22 kilométernyi régi, vadakra veszélyes erdővédelmi kerítést is. Hasonló beruházások valósultak meg a határ túloldalán is a projekt keretében, ott a Szlovák Köztársasági Erdők állami vállalat (LESY SR) végzett természetközeli vadgazdálkodást segítő fejlesztéseket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Virágosztás és faültetés is volt szombaton

Az idei FEHOVA szakkiállításon egy külön standon is meg lehetett ismerni az együttműködés részleteit, sőt akár klasztertaggá is lehetett válni! A különleges együttműködés egyébként dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter figyelmét is felkeltette, aki meglátogatta a kiállítóhelyet és találkozott a szlovák és a magyar szakemberekkel, vezetőkkel. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments