Megyei értéktár: a magyar parlagi szamár is bekerült

Pest megye címereEgy éve működik a Pest Megyei Értéktár Bizottság a megyei közgyűlés mellett, ám eddig egyetlen helyi kezdeményezés sem jutott el hozzájuk – olvasható a február 14-i önkormányzati ülésre készített beszámolójukban.

Pest Megye Közgyűlése e napon számos más napirendet is megtárgyal, egyebek között szó lesz a területi szintű helyi népszavazásról szóló rendeletről, a 2014. évi költségvetésről, a decentralizált pályázati forrásokból megvalósult fejlesztések lezárásáról.

Taxi-kockaA Pest Megyei Értéktár Bizottságnak (MÉB) hét tagja van, a grémiumban erős kormánypárti többséget alkot öt Fidesz-KDNP-s képviselő, míg a két ellenzéki váci: Fehér Zsolt (Jobbik) és Kiss Zsolt (MSZP).

A MÉB feladata a megyei jelentőségű nemzeti értékek nyilvántartásba vétele, rendszerezése, valamint a nemzeti értékek megismertetése a megye lakosságával. A bizottság munkája alapjaiban különbözik a közgyűlés egyéb bizottságainak munkájától, szerepe túlmutat az általános véleményező, döntés előkészítő feladatokon, mert jogszabály által ráruházott hatáskörénél fogva döntéseket hozhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A nemzeti értékek nyilvántartásba vétele piramisszerűen történik, a megyei értéktárba történő bekerülésre javaslatot tehetnek települési értéktár bizottságok, illetve, ha nem hoztak létre a településen ilyen bizottságot, a fellelhetőség helye szerinti illetékes polgármesteren keresztül bárki kezdeményezheti az értékek nyilvántartásba vételét.

újparlagi szamár4

A települési értéktár bizottságok többnyire a megyei bizottsággal egy időben kerültek megalakításra, ezért a bizottság kiemelt feladata volt a települések tájékoztatása levélben, honlapon történő hirdetmény útján az értékek rendszerezéséről, nyilvántartásba vételi eljárásról, továbbá részt vett a nemzeti értékek gondozásáról szóló településeknek tartott konferencia megszervezésében.
A megyében az előterjesztés készítéséig 35 településen – köztük Vácon is – került megalakításra a települési értéktár bizottság.

Településektől nem érkezett kezdeményezés megyei értéktárba történő felvételre – olvasható a megyei önkormányzat honlapján közzétett előterjesztésben. A MÉB a tavalyi évben két határozatot hozott saját hatáskörben, a Magyar Lovas Kör indítványára az október 25-i ülésén került felvételre a „Magyar Lovaskultúra”, valamint a „Magyar lófajták (gidrán, lipicai, kisbéri félvér, nóniusz, shagya-arab, Furiosa-North Star, hucul, magyar hidegvérű) és a magyar parlagi szamár” a megyei értéktárba. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments