Itt az influenza: ismered a higiéniai szabályokat?

influenza-590x503Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, vagyis országos influenzajárvány van – közölte az Országos Epidemiológiai Központ az MTI-vel.Egy Nógrád megyei kórházat már le is zártak emiatt.

Az OEK tájékoztatójában az áll: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint február 3. és 9. között országosan 17 ezer 100 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 20 százalékkal több az előző hét adatainál. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon az év hatodik hetében megkezdődött az influenzajárvány – írták.

A jelentés szerint a területek érintettsége között jelentős különbség figyelhető meg. A 6. héten a fővárosban és 14 megyében emelkedett, három megyében (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád) nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héttel összevetve. Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérsékelten csökkent a betegek száma.

A százezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma a fővárosban, Pest megyében – Vácott is emelkedett az elmúlt napokban – és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyében pedig a legalacsonyabb. E hírek hallatán érdemes jobban figyelnie a higiéniára azoknak, akik Budapesten dolgoznak, rendszeresen utaznak tömegközlekedési eszközökön, vagy sok emberrel érintkeznek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson
Szinte hihetetlen, de egyetlen influenzás embertől származó tüsszentés egy egész szobát képes vírusokkal beteríteni, és a fertőzés veszélye még órákkal később is megmarad. Egy 2012-es tanulmány szerint  az influenzavírus a környezetbe jutást követően akár 5-10 percig is életben marad a kézen és egyéb felületeken, így azok érintésével könnyedén elkaphatjuk, illetve továbbadhatjuk a vírust. Elég csupán, ha egy kézfogás után szánkhoz vesszük a kezünket, vagy kifújjuk az orrunkat.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket Budapesten, továbbá Somogy, Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megyében diagnosztizáltak.

A betegek több mint egynegyede volt gyermek, 40 százalékuk pedig a 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25 százaléka, hét százalékuk pedig 60 év feletti volt. Veszprém megyében a betegek több mint 70 százaléka 15 évesnél fiatalabb volt.

Ha egy családtag beteg, akkor különösen figyeljünk a személyes higiéniára: gyakori kézmosás, szellőztetés mellet például éjszakára különítsük el a beteg és az egészséges családtagokat – írja a patikamagazin.hu.

♥ Tüsszentsünk, köhögjük mindig eldobható papír zsebkendőbe és ne a kezünkbe.

♥ Az influenzás időszakban kerüljük a közvetlen testi kontaktust, ugyanis az öleléssel, kézfogással vagy puszival szintén könnyedén cserélhetnek gazdát a kórokozók.

♥ Szellőztessünk sokat mind otthon, mind a munkahelyünkön és igyekezzünk minél több időt tölteni a szabadban – természetesen a megfelelő öltözetben.

♥ Tisztítsuk gyakrabban a környezetünkben lévő tárgyakat és felületeket!

♥ Étkezzünk egészségesen, fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Részesítsük előnyben az olyan idényjellegű ételeket, mint a cékla, savanyú káposzta, kelkáposzta, naspolya vagy csipkebogyó.

♥ A fogyókúrát, diétázást vagy tisztítókúrát semmiképpen se időzítsük az influenzaszezonra, hiszen nem szerencsés, ha ilyenkor vonjuk meg az energiát szervezetünktől. Normál, kiegyensúlyozott étkezéssel ugyanis jobban felkészíthetjük szervezetünket a vírus elleni harcra, így még ha el is kapjuk az influenzát, gyorsabban épülhetünk fel a betegségből és enyhébbek lehetnek a szövődményei is, mint abban az esetben, ha csökkentett kalóriát veszünk magunkhoz.

♥ A rendszeres testmozgás szintén fontos egészségünk megőrzése szempontjából. A túlzásba vitt sportolás azonban ilyenkor gyengítheti immunrendszerünket, úgyhogy ne essünk túlzásokba. Az edzőteremben a többek által használt kondicionáló eszközöket és gépeket használat előtt tisztítsuk meg alaposan. Edzés után zuhanyozzunk le és csak az után menjünk ki a szabadba, miután teljesen megszáradtunk és nem vagyunk már kimelegedve.

♥ Bánjunk óvatosan az alkohollal, dohányzással és a hajnalig tartó bulizással, hiszen ezek szintén gyengíthetik az immunrendszert, mely így fogékonyabbá válik a kórokozókra. Végül, de nem utolsó sorban, oltassuk be magunkat influenza ellen! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments