Fillérekből félmilliárdos kiállítás a városházán

Mobile MADI MuseumEurópában számos törekvés van arra, hogy a városok közösségi centrumát, a városházát, melyben a legtöbb ember megfordul, kulturális tartalommal is megtöltsék és nyitottá, látogathatóvá tegyék.

Ezért jött kapóra Papp Lászlónak, a városi gyűjtemények kurátorának az a felajánlás, melyet Saxon-Szász János és Dárday Zsuzsa tett, mely szerint a Nemzetközi Mobil MADI Gyűjteményt, amely tizenhat ország művészeinek alkotásait foglalja magában és több évtizedes gyűjtőmunka eredménye, felajánlja Vác városának.

Taxi-kockaNos, ebben a pénzszegény világban elfogadni és méltó helyen bemutatni egy ilyen, Európában egyedülálló gyűjteményt nem kis fejfájást okozott a város polgármesterének. Ezt a feszültséget oldotta fel Pap László javaslata, melyet szinte azonnal tett követett, hogy a város főterének gyöngyszemét a városháza patinás, boltíves, több ezer négyzetméteres folyosó rendszerét a világon először átalakítsák egy huszonegyedik századi modern, nemzetközi képtárrá – számol be a hírről az amdala.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elismerés a Vác Városi Levéltárnak és a Madách Imre Művelődési Központnak

A MADI Múzeum testvérképtára Kanadában működik, az ország gazdagságát fitogtatva egy modern, huszonegyedik századi üvegpalotában. Ha itt is erre várnánk, hogy ez felépüljön, akkor soha nem lesz képtárunk.

Európai példák sokaságát sorakoztatta fel Papp László a városi gyűjtemények kurátora. Nagy, középkori, patinás épületekben már igen modern képtárak létesültek. A legszembetűnőbb példa, hogy a francia riviérán egy középkori várkastélyban működik a Picasso Múzeum. A másik eklatáns példa az oslói városháza, mely nemcsak hét közben, hanem hétvégeken is a folyosókon elhelyezett gazdag képtárat tekinthetik meg a látogatók.

A váci városháza patinás épületének sötét boltíves folyosójának először a világosítását kellett megtervezni. Erre is van számos példa, hogy szinte pénz nélkül hogy lehet ezt megoldani, csupán végig kell menni a mostanában felújított kastélyok hasonló boltíves folyosóin. És mint látják, el is készült több milliós beruházás nélkül Európa első Nemzetközi Mobil MADI Múzeuma, több száz európai alkotás, több mint félmilliárd értékben gazdagítja a várost.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

De az igazi gazdagságát az hozza, hogy az ország és Európa minden részéből ide kell utaznia annak, aki vonzódik a huszonegyedik századi MADI Univerzum iránt. Az anyagi, technikai nehézségeket legyőztük, a jelenlegi városvezetés felismerte, hogy Vácnak a kulturális turizmus az egyetlen kitörési pontja és a kultúra nem lehet politikai harcok színtere – írja cikkében a szerző. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments