Duna van, személyhajózás nincs: döntést sürgetnek

szárnyashajóA dunakanyari települések – Leányfalu, Pócsmegyer, Dunabogdány, Visegrád, Dömös, Nagybörzsöny, Szob, Zebegény, Nagymaros, Verőce, Szigetmonostor – polgármesterei, illetve a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány nevében Berki Zoltán kuratóriumi tag korábban levélben fordultak az illetékesekhez a dunai személyhajózás megoldása érdekében.

A kezdeményezés előzménye, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 51 százalékos részesedést vásárolt a Mahart PassNave Személyhajózási Kft-ben.

Az aláírók reményei szerint ez az új helyzet előrelépést hoz az utóbbi évtizedekben teljesen leépült dunakanyari személyhajózás méltatlan helyzetében.

A dokumentum aláírói azt kérték az illetékesektől, hogy a kormányzat 51 százalékos részesedésével élve kezdje meg – a Duna Stratégiával összhangban – a Dunakanyar menetrend szerinti személyhajózásának újraszervezését, a megszüntetett hajójáratok, hajóállomások visszaállítását, az elöregedett hajópark – a közúti forgalommal menetidőben és tarifában versenyképes – felújítását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár válaszában egyetértett azzal, hogy a kistérségben komoly kitörési pont és a fejlődés motorja lehet a turizmus fejlesztése, és ennek része lehet a személyhajózás bekapcsolása a közösségi közlekedésbe. Tájékoztatta az aláírókat, hogy a Dunakanyar hajózásának fellendítése, a megvalósítási lehetőségek kidolgozása már folyamatban van, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárgyalásokat kezdeményezett az illetékesekkel a főváros dunai agglomerációs térségének hajózással történő kiszolgálásának lehetőségeiről – írja az orientpress.hu.

A már előkészített fejlesztések eredményeképpen várhatóan a 2014-es főszezonban a Budapest-Visegrád-Esztergom útvonalon megtörténik a dömösi hajóállomás épületének felújítása, és a hétvégi csúcsidőszakokban újraindul a menetrend szerinti közlekedés a Szentendre-Leányfalu-Tahi-Visegrád útvonalon.

Arról  nincs egyelőre hír, hogy a váci Duna-szakaszra milyen közeli tervek vannak a személyhajózással kapcsolatban. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments