Ünnepi mérleg: két súlyos baleset történt a zebrákon

rendőrautóMielőtt lelépsz a járdáról, győződj meg róla, hogy látnak téged! Ezt tanácsolják a szakemberek a gyalogosan közlekedőknek. Az elmúlt néhány hétben ugyanis három súlyos baleset is volt, amelynek során a zebrán áthaladó gyalogost ütötték el.

Néhány hete a Széchenyi utcai kereszteződésnél, a közlekedési lámpánál akart átmenni az úttesten a kijelölt átkelőhelyen egy fiatal hölgy a késő esti órákban. Két érkező autó megállt a zebra előtt, a harmadik azonban nem és elütötte őt. Sajnos a kórházba szállítás után meghalt.

December 23-án a Földváry térnél, a kanyarban lévő átkelőhelyen ütöttek el egy idős hölgyet, aki súlyosan megsérült. Hasonló állapotban szállították a kórházba a két ünnep között annak a balesetnek az áldozatát, akit a gumigyárnál a zebrán csapott el egy autó. Mindkét járművezető az elsődleges meghallgatások során azt mondta, nem látta a járdáról lelépő embereket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Csukovics Norbert, a Váci Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője lapunknak elmondta: a zebrán a KRESZ szerint a gyalogosnak elsőbbsége van. Egy úttesten való átkelés azonban – főleg mostanában, amikor nappal is szinte szürkület van – minden közlekedőtől, akár autós, akár gyalogos, egyfajta együttműködést kíván meg. Aki át akar menni a túloldalra, csak akkor induljon el, ha meggyőződött róla, hogy az érkező járművek minden irányból észlelték szándékát és meg is tudnak állni a zebra előtt.

Nagy a felelőssége az autósoknak is, hiszen a szabályok szerint már akkor is meg kell állniuk a zebránál, ha valakinek a magatartásából egyértelműen kitűnik, hogy át akar kelni. Ezért ajánlatos minden olyan esetben fokozott figyelemmel vezetni, ha az út szélén a gyalogos átkelőhelynél valakit megpillantunk. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments