Ne vedd félvállról: nyakunkon az influenzajárvány

influenza-590x503Még érdemes kérni az influenza elleni oltást, a járvány másfél-két héten belül érheti el Magyarországot. Az enyhe időjárás kedvez az influenza terjedésének – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A tavalyi szezonban a térítésmentesen rendelkezésre álló 1,3 millió influenza elleni vakcina kétharmadát használták fel, a járvány hat hete alatt mintegy 200 ezer embert kezeltek influenzaszerű tünetekkel az orvosok – tájékoztatott az ÁNTSZ kommunikációs főosztálya.

Halló-kockaAz influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra. Az idén úgynevezett három komponensű vakcinát használnak, amely három vírustörzset tartalmaz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Az ingyenes vakcinára jogosultak köre megegyezik az elmúlt évivel, tehát az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók kaphatnak térítésmentesen influenza ellen védőoltást, továbbá ötezer adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments