Egy emlék: Eusébió, a Benfica és a váciak kupameccse

EusébioVasárnap hajnalban, 3 óra 30-kor, 71 éves korában elhunyt a portugál futball legnagyobb egyénisége, a „Fekete Gyémánt” vagy „Fekete Párduc” néven becézett csatár, Eusébio da Silva Ferreira.

A Mozambikban született játékos részt vett az 1966-os világbajnokságon, ahol bronzérmet nyert, és a torna gólkirálya lett. A Benfica együttesében első edzője a magyar Guttmann Béla volt. Kevesen tudják, hogy Eusébió kapcsolatba került a váci futballal is.

A váci bajnokcsapat technikai igazgatójának, László Attilának személyes emlékei is vannak Eusébioról:

– Minden idők 10 legnagyobb futballsztárja között van Eusébio – kezdte László Attila. – Ragyogó futballista volt, és emberileg is rendkívül kulturált és intelligens. Aranylabdásként, aranycipősként, BEK-győztes játékosként is a „földön maradt”, akivel élmény volt már beszélgetni is, hiszen nagyon jó társaságot jelentett, bárhol is voltunk. Az egyik legnagyobb sportbarátom volt, akit több mint húsz éve ismertem.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Először Portugáliában találkoztunk, amikor a váciakat összesorsolták a nemzetközi kupában a portugál csapattal, s mi a Benficát térképeztük fel; pillanatok alatt összebarátkoztunk, hiszen ekkor rögtön meghívott vacsorázni, aztán amikor a Vác FC Samsung – Benfica kupamérkőzésre került sor 1992. november 4-én Újpesten, már ismerősként köszönthettük egymást.

László Attila-EusébioLegutóbb éppen tíz évvel ezelőtt, Fehér Miklós temetésén találkoztam vele. Sajnos a búcsúztatására nem tudtam elmenni, mert azt a halála után egy nappal megtartották. Pótolhatatlan veszteség érte az egész futballvilágot, halála engem is nagyon megrázott – mondta a váci szakember.

Eusébióval együtt lassan eltávozik a futball összes nagy öregje, akikre az idősebb korosztály még emlékezik. Az idő gyorsan elszáll, de a foci örök marad. Egy olyan játék, ahol vannak győztesek és vesztesek, holnap mégis kifutnak a csapatok a pályára. Mert a labda kerek – mondják. (Váci Napló – Füzesi Bálint)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments