Budakeszi a legmódosabb, Vác a középmezőnyben

20 ezer forintos bankjegyekAz idén első alkalommal vizsgált járási adatok szerint a legtöbb jövedelemből a Budakeszi járás lakosai gazdálkodhatnak. Pest megyében a Nagykőrösi járásban a legkisebb a vásárlóerő. Vác az átlagnál jobb adatokkal a középmezőnyben van.

Magyarországon az egy főre jutó éves nemzeti vásárlóerő 5009 euró, ami 38,9 százaléka az európai átlagnak – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet 2013. évi vásárlóerő-tanulmányából. Magyarország ezzel a tavalyihoz hasonlóan, az idén is a 31. helyen áll Európa 42 országának rangsorában.

Az idén első alkalommal vizsgált járási adatok szerint a legtöbb jövedelemből a Budakeszi járás, míg a legkevesebből az ország északkeleti határvidékén élő járások lakosai gazdálkodhatnak.

Magyarországon a megyék és a főváros rangsorában Budapest áll az első helyen 6520 eurós vásárlóerővel, ami 30 százalékkal magasabb, mint a nemzeti átlag, ugyanakkor egy szinten van a balti államok országos átlagával, de érezhetően elmarad a szlovák és a cseh országos, nagyjából 7500 eurós szinttől.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A 2013. január 1-jével kialakított járási rendszert figyelembe véve a GfK az idén először járási szinten is vizsgálta a hazai vásárlóerőt. Az első helyen álló Budakeszi járásban a vásárlóerő az országos átlag 127 százaléka. Budapesttel együtt vizsgálva azonban 12 fővárosi kerület megelőzi a Budakeszi járást. Három budai kerületben, az I., a II. és XII-ben az országos átlag több mint 160 százaléka az egy főre jutó vásárlóerő.

A Pest megyében található járások rangsora a vásárlóerő szerint (az országos átlag százalékában): Budakeszi 127, Dunakeszi 119, Szentendre 116,9, Pilisvörösvár 116,4, Érd 116, Gödöllő 108,5, Vác 104, Szigetszentmiklós 102,1, Vecsés 102, Szob 98,6, Aszód 95,9, Gyál 94,4, Monor 92,3, Ráckeve 89,2, Cegléd 87,9, Dabas 87,6, Nagykáta 86,6, Nagykőrös 85,6.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A Pest megyében található 18 járás felében a vásárlóerő nem éri el az országos átlagot.

Az ország öt legszegényebb járásából négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van (Kemecsei, Csengeri, Fehérgyarmati és Baktalórántháza járás), egy pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (Cigándi járás). Az itt élők elkölthető jövedelme az országos átlagnak mindössze 62-66 százalékát teszi ki.

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti, beleértve bármilyen állami juttatást. A GfK Vásárlóerő értékei megfelelnek a rendelkezésre álló nominál jövedelmi értékeknek, azaz nem követik az inflációt és a regionális árkülönbségeket sem tükrözik. (forrás: GFK, MTI, www.pestmegye.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments