Százmilliós csalássorozat kecskeméti károsultakkal

bírósági döntés - kalapács élesen, alakok homályosanTöbb tucat kecskeméti és Bács-Kiskun megyei károsultja van annak a csalássorozatnak, amelyben most nyújtott be vádiratot a Váci Járásbírósághoz a Váci Járási Ügyészség – tájékoztatta a Kecskeméti Hírhatárt dr. Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Ingatlan hirdetések ingyenes közlésének lehetőségével csalták lépre áldozataikat a vádlottak. A kicsalt pénz nagyságrendjét pedig jól mutatja, hogy csak 2011-ben a 100 millió forintot is meghaladta a 6 ezer hirdetőtől jogtalanul követelt, illetve a vádlottak bankszámlájára átutalt összeg.

– A vádlottak egyike 2009 és 2012 közötti időben ingatlan hirdetéssel foglalkozó internetes oldalakat hozott létre és üzemeltetett – mondta el a részleteket a Kecskeméti Hírhatárnak dr. Gyugyi Csilla. – A célja és a szándéka azonban nem a hirdetett szolgáltatás nyújtása, hanem a hirdetőknek a portálokra csábítása és minél tovább kötelemben tartása, majd tőlük jogtalan szolgáltatói díj megszerzése volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A vádlott a 30 napig történő ingyenes hirdetés agresszív reklámozásával csalta lépre a hirdetőket. Magyarországon az interneten működő, közismert ingatlanhirdetéssel foglalkozó piacvezető portálok egységes gyakorlatával szemben azonban a vádlott honlapjain a 30 napig történő ingyenes hirdetést követően külön értesítés és felhasználói jóváhagyás nélkül díjkötelessé vált a szolgáltatás.

– Ugyanakkor a hirdetések törlése technikailag nem volt lehetséges – utalt a vádiratra a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

A hirdetésre érdeklődőket bonyolult regisztrációra kötelezték. Ha esetleg valaki ennek ellenére mégis érdeklődött, az adatait nem továbbították a hirdetők felé. Így a hirdető sértettekkel senki sem vette fel a kapcsolatot. A vádlott, valamint a cégeit jogtanácsosként képviselő társa, a jogtalan hirdetési díjak megfizetésére a sértetteket zaklató és agresszív módon próbálta rávenni. A sértetteknek továbbított küldemények száma túllépte az elfogadható mértéket, mert a hirdetők már gyakran hetente vagy még sűrűbben kaptak felszólító levelet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A vádlottak a sértetteket folyamatosan azzal fenyegették, hogy minden követelést bírósági úton fognak érvényesíteni. Ezzel szemben csupán négy esetben indítottak peres eljárást. Az ingatlan hirdetési oldalakat létrehozó vádlott 2011 júliusában egy pénzügyi szolgáltató céggel is kapcsolatba lépett azért, hogy a mintegy 6000 hirdetővel szemben támasztott jogtalan követeléseit behajtsa. A pénzügyi szolgáltató cég azonban a megbízást felmondta. 2011 folyamán a hirdetőktől jogtalanul követelt és a sértettek által a honlapokat üzemeltető vádlott bankszámlájára átutalt összeg meghaladta a 100 millió forintot.

A Váci Járási Ügyészség csalás bűntettével, csalás bűntettének kísérletével és más bűncselekménnyel vádolja a vádlottakat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments