„A folyamatos átalakulás”: integrál jóga indul Vácon

Jóga1Jóga: egy rövid meghatározás – Nyugaton néha egy eldurvított és lealacsonyított formája ismert, pedig a jóga az emberi lény igazi tudománya, amely ugyanakkor egy rendkívül szigorú szellemi diszciplínát alkot. A jóga kifejezés indoeurópai gyökere, eredete a következőképpen fordítható le: „iga” vagy “egyesíteni, egyesülni, eggyé tenni”.



A szanszkrit nyelvben a jóga szó eredeti értelme „fogat”, amely megfelel az emberi pszichikum ábrázolásának, amit néhány makrancos ló (a képességek, az érzékek, a szenvedélyek) húz, amelyet a kocsis (az intellektus, buddhi) igyekszik uralni, míg a gyeplőnek az értelem (manasz) felel meg.

Ez az elképzelés a keleti bölcselet legősibb írásaiban, az Upanishadokban is szerepel: e szemlélet szerint a tehetetlen lélek végérvényesen a szakadékba eshetne, ha nem használná a jógát, azt a módszert, amely lehetővé teszi számára, hogy uralja a lovakat, és akár azt is, hogy kiszálljon a kocsiból, más szóval felszabaduljon. A jóga legrégibb, módszeres kifejtése Patándzsali Jóga szutráinak (i. e. I. század) szövegében található. Ez az írás rendkívül tömör, így alapjában véve egy olyan útmutató, amelyhez mindig bizonyos titkos szóbeli tanításokat kell társítani. Ezért azok számára, akik nem gyakorolták vagy gyakorolják a jógát, e szöveg nagy része rejtélyes marad.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Jóga – a spirituális felszabadulás módszere

Keleten az élet célja a tökéletessé válás, vagy más szavakkal a spirituális érettség: az egyetlen, ami lehetővé teszi az emberi lény számára, hogy megszabaduljon az újjászületések és a halál ciklusától. Így a jóga, mint a spirituális felszabadulás módszere egyértelműen főszerepet kap. Egy ilyen rendkívüli megvalósítás (a spirituális felszabadulás) nem érhető el másképpen, csak az emberi lényt felépítő elemek előzetes megismerése és egy nagyon szigorú módszertannak köszönhető ellenőrzése által. Jóga_2Főleg azokról az elemekről van itt szó, amik a halál után átvándorolnak a kifinomult testről, amely nem oldódik fel, csak a végső felszabadulás után, amikor nem marad más, mint az abszolút és feltételek nélküli intellektus és tudat, „a tiszta lény – a tiszta tudat – a tiszta boldogság” (szat-csit-ananda). A spirituális felszabadulás elérése által a legfelső egyéni lényeg, az atman (a halhatatlan Önvalónk) azonosul, mégis anélkül, hogy eltűnne, a legfelső paramatman alapelvvel vagy brahmannal (istennel). A különböző jógaformák bármelyik módszeréről is legyen szó, kivétel nélkül ezt az egyetlen és legfelső célt szolgálják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elindult a tájépítészek váci programja

Egy éve kezdődött az integrál jóga oktatás Vácon. 2013-ban egy újabb kezdő jóga tanfolyam indul. A tanfolyam mottója: "A folyamatos átalakulás" vagy más szóval folyamatos szellemi fejlődés.

Az Integrál Jóga tanfolyamon a következőkről lesz szó:

  • A fizikai, lelki, szellemi harmónia elérése
  • Út az igazi önmegismeréshez, a spirituális felébredéshez
  • A sprirituális elvek integrálása a mindennapi életbe
  • A különböző jóga irányzatok, technikák harmonikus integrálása egy rendszerbe.

Egy ingyenes nyitó előadás alkalmával betekintést nyerhetünk a jóga elméletébe, gyakorlataiba.

PéterINGYENES NYITÓ ELŐADÁS

Időpont: 2013. szeptember 24. kedd, 18 óra

Cím: Király Endre Ipari Szakközépiskola

Információ: Erdei Péter, 06-30-266-2425

Honlap: integral-joga.hu

 

Korábbi cikkeink a jógáról: Testi-lelki harmonia a jóga, Egészseg és jó közérzet a jóga

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments