Nyolc év után újra: még Bogáncs kutyát is hazavihették a gyerekek

Olvasotabor 2013_kézműveskedésNyolc év után újra sikeres olvasótábort szervezett a váci Katona Lajos Városi Könyvtár. Július 1. és 5. között tizennégy gyerek élvezhette az intézmény és a gyermekkönyvtárosok vendégszeretetét. A tapasztalatokról Ignéczi Lilla igazgatóhelyettessel, a tábor főszervezőjével beszélgettem.


 

– Milyen programokkal várták a résztvevőket ebben az egy hétben?

– Alapvetően az olvasáshoz kötődő programokat szerveztünk: bábozást, kirándulást, helyi sétákat, az olvasott alakok megjelenítését kézműves és rajzos foglalkozásokkal, szerepjátékokkal. A legfontosabb természetesen az olvasás és annak megszerettetése volt. Külsősök közreműködésével tettük még érdekesebbé a tábort. Ügyeltünk arra, hogy helyieket és környékbelieket vonjunk be. Az első napon Fekete István Bogáncs című regényét dolgoztuk fel Kajlik-Békési Márta írónővel, majd kézműves foglalkozáson készítettünk pamut-Bogáncsot és egy totóval zártuk a napot. A második nap témája egy mese feldolgozása volt, Sóron Ildikó biblioterapeutával ismerkedtek meg a vadon állataival. A gyerekek mindkét napon előre készültek a harmadik napra, amikor a Nógrádi várhoz kirándultuk. Itt már ők meséltek önállóan a várbeli életről. A délutánt a nógrádi vadasparkban töltöttük, ahol a gyerekek az olvasmányaikból ismert állatokat élőben láthatták: egészen közel merészkedett hozzánk a vaddisznó, a szarvas, de még a dámvad is. Csütörtökön a váci ártéri tanösvényre mentünk, ahol Kiszel Vilmos, a Göncöl ház vezetője kalauzolt minket. Szerencsések voltunk, mert előző nap még állt a víz a tanösvényen, de egy nap alatt rengeteget apadt. Itt a vízi világról és az ártéren élő állatokról hallottunk érdekességeket. Csütörtökre és péntekre vízparti irodalmat választottunk: Bálint Ágnes Mese az írógépen és a Lengemeséket. Pénteken Cservenák Péter fényképésszel sétáltunk a Ligetben, a tavak forrásainál és ismerkedtünk a fotózással.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

– Hogyan zárult le az elmúlt egy hét?

– Az utolsó napra a gyerekek egy bábelőadással készültek szüleiknek, a keddi nap meséjét adták elő. Nagyon jól sikerült az előadás, rengeteg bábot varrtunk közösen. A gyerekek már az első napon készítettek egy gyűjtőmappát (könyvkötészeti technikát is alkalmazva), amibe eltehették az egész hét saját készítésű „termékeit” – ezt emlékként magukkal vihették.

– Milyen tapasztalatok születtek a táborral kapcsolatban? Megszervezik jövőre is?

– Igen, mindenképpen szeretnénk megszervezni, de már több turnusban. Hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk, amiket jövőre hasznosítunk: legfontosabb, hogy igény van a táborra; valamint a szülők érzékelik a gyerekek változó olvasási szokásait, (esetenként az örömteli olvasás hiányát). Megfigyeltük, hogy a kisiskolás korosztály számára a tábor a társas kapcsolatok fejlesztésének is a színtere és természetesen szervezére vonatkozóan is tettünk szert használható élményekre. Érkezett egy felajánlás az egyik szülőpártól, akik testnevelő tanárok: a jövőben szívesen közreműködnek a sportos kiegészítő programokban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Olvasotabor 2013_bábozás

– Mennyire hozta közelebb a gyerekeket az olvasáshoz ez a tábor?

– A legtöbb táborozó gyerek már könyvtártag, így rendszeresen olvasni, de volt olyan, akit az első nap írattunk be. A koncepciónkban az olvasás és az olvasáshoz kötődő egyéb élmények, mese és kisregény feldolgozása szerepelt, és ez meg is valósult. Az olvasás mint tevékenység  minden formája megnyilvánult: felolvasás felnőttől, gyerektől, dramatizált bábelőadás a gyermekektől, egyedüli olvasás, helyszínekhez kötődő olvasmányok megismerése. Fontos szempont volt Vác és környéke megismertetése: a gyerekek önállóan készültek a nógrádi vár meglátogatására, szabadon szövegírással, képek készítésével, kiselőadással. A magunk elé kitűzött cél elértük: az olvasás szeretetét adtuk át a gyerekeknek, így több ígéretet is kaptunk a résztvevőktől, hogy ezt, vagy azt a művet elolvassák. (Furucz Anita)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Egy szülő véleménye a táborról:

Kicsi fiunk, Botond nevében is szeretnék nagyon hálás köszönetet mondani Önnek, kedves kollégáinak, és mindazoknak, akik a nyári olvasótábor szervezésében és lebonyolításában részt vettek! Fantasztikus élményekkel gazdagodott a Botond, azóta is áradozik az Önök álltal szervezett programokról. Mivel neki ez volt az első "tábor-élménye" , én külön hálás vagyok azért, hogy ennyire mély és pozitív élményt nyújtottak a számára !
Érezhetően , és –  a búcsúműsort tekintve –  láthatóan fantasztikus munkát végeztek, mind a programok lebonyolításában, mint a pólók ill. bábok készítésében is !

Még egyszer nagyon köszönjük !

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments