Magyar származású amerikai színész a vigalomban

színház rajz álarcokJúlius 27-én szombaton 20 órakor a Pannónia Ház – DDC Művészetek Udvarában négy jó kedélyű férfi „zenés színpadi bohóságokkal” várja a Váci Világi Vigalom forgatagában felüdülni vágyókat. Kis Domonkos Márk, Pankotay Péter, és Ruzicska László tavaly nagy sikert aratott Két férfi és egy – messziről jött – harmadik című műsorában mesél újra a nőkről kendőzve kendőzetlenül, rajongva és olykor jajongva…



– A téma maradt ugyanaz, a nők. A nagyon sikeres stand-up comedy műfajt igyekszünk zenére átültetni. Mindenkinek lesz egy saját kis blokkja, így azt hozhatja el a közönségnek, ami neki jól áll, és amit a legjobban szeret. Az előadás különlegessége, hogy 50 év után ezen előadás vendégművészeként lép először hazai színpadra a magyar származású amerikai színész, Hrotkó Csaba. A napokban vált biztossá, hogy el tud jönni, emiatt maradt eddig titokban a neve – mondta el az előadás kapcsán Pankotay Péter, a Váci Dunakanyar Színház művészeti igazgatója, a Madách Színház színésze.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Hrotkó Csaba a Szoboszlai Sándor Dél-Kaliforniai Magyar Színház színésze ’56-ban, tizenévesen szökött el az Egyesült Államokba, bár azóta sokat járt haza, kint végezte el a színi iskolát, és az ottani művészeti élet aktív tagja lett. Az Oklahoma, Sound of Music, Faust című darabokkal kezdte pályafutását, majd a Los Angeles-i Magyar Vígszínházban folytatta a Sybill, Mária Főhadnagy, János Vitéz című operettekkel. Számtalan prózai darabban szerepelt a Thália Stúdió magyar előadásaiban, a Fatornyok mindközül a legemlékezetesebb. Színész élete csúcspontjának, a Szörényi Éva rendezte, Márai Sándor által írt Szerep című darab ősbemutatóját tekinti.

– Több prózai és zenés színházban játszottam, számos musical- és filmszerep van már a hátam mögött, a szívem mégis mindig az operetthez húzott. Nagy szerencsémre mintegy harminc év után megalakult a színház Los Angelesben, mellyel fő célkitűzésünk, hogy az operett műfaját eljuttassuk az amerikai színházakba, és éltessük mindenhol a világon. Nagyon régi vágyam, hogy az óhazában is színpadra léphessek, leírhatatlan érzés ez számomra. És külön öröm, hogy a váci közönségnek is bemutatkozhatok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

színházi csapatunk amerikai vendéggel-520

Az együttműködés a váci és az amerikai színház között nem teljesen új keletű. Hrotko Csaba így emlékszik vissza az egy évvel ezelőtti kezdetekre:

– Színházunknak nem volt igazán képzett tenor énekese. Hallottunk a nagy tehetségű Pankotay Péterről, eljöttünk meghallgatni, majd felkértük a Mágnás Miska főszerepére. A Marica grófnő díszleteit Ruzicska László – a Madách Színház művésze, a Fónay – HUMÁNIA – Társulat színész mesterség tanára, a Váci Dunakanyar Színház kreatív tanácsadója – tervezte, melyet modellek formájában Péter magával hozott Amerikába, mi pedig megépítettük a valóságban. Az előadás olyan nagy sikert aratott, hogy marasztaltuk Pétert, mint rendezőt, tanárt, „pszichológust”, mindenest. Sokoldalú tehetség, miért ne használtuk volna ki? Nagyon sokat köszönhetünk neki, ő emelte fel színházunk nívóját. A Mágnás Miska bonvivánjaként, a Marica grófnő rendezőjeként, majd pedig önálló estjével is nagy sikert aratott a Los Angeles-i magyar kolóniában, de a natív amerikaiak körében is hasonlóan pozitív fogadtatásra talált.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Az elmúlt egy évben szövődött baráti és munkatársi kapcsolt vezetett odáig, hogy a Váci Világi Vigalomban Hrotkó Csaba, Kis Domonkos Márk, Pankotay Péter és Ruzicska László közös előadással örvendeztessék meg a közönséget.

– A Váci Dunakanyar Színház és a Dél-Kaliforniai Szoboszlai Sándor Magyar Színház egymás testvér színházává vált. Ilyen nemzetközi kapcsolattartásra nem nagyon van jelenleg példa, többek között ebben is úttörőnek számít a Váci Dunakanyar Színház működése. Nagyon élveztük a közös munkát. Terveink szerint továbbra is fogunk együtt dolgozni, tengeren innen és túl – tette hozzá Kis Domonkos Márk színművész, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója. (Fehérvári Fruzsina)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments