Déltől vészhelyzet van: épülnek a gátak a városban

fotó3-szerkRendkívüli sajtótájékoztató keretében Fördős Attila polgármester bejelentette: egy kormányrendelet értelmében vészhelyzetet hirdettek ki délben a váci járásban az árvíz miatt. Este nyolc órára még 200 ezer zsák érkezhet a városba, de a segítő kezekre is nagy szükség lenne a védekezésben. Reggel nyolc órakor ülésezett a polgári védelem, ahol a legfontosabb tennivalókról intézkedtek az árvíz kapcsán. Ma délután négy órakor sajtótájékoztatót tartottak a városházán.

– Elkezdődtek a munkálatok, töltik a zsákokat és építik a gátakat –jelentette be a polgármester. – A munkálatokat a katasztrófavédelem és Ürmösi Károly tűzoltóparancsnok vezeti – mondta.

Vinkó Kornél tűzoltó őrnagy elmondta: több helyen megindult a védekezés Vácon, de továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését.

árvíz2013-2

– Két helyszínen várjuk a jelentkezéseket. Az egyik a Hegyes toronynál a Halászkertnél és a Diadal téren. Jelentkezni lehet addig, amíg az árvíz tart – mondta. Hozzátette: a védekezésbe a Váci Fegyház és Börtön is bekapcsolódott, jelenleg is kétszáz elítélt tölti az intézmény udvarán a zsákokat. Vinkó Kornél szerint a munkálatok jól haladnak, sikerült időben megkezdeni a védekezést.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Kétszázezer zsákot igényelt a város, melyek várhatóan este nyolckor – még a 2-es főút lezárása előtt – megérkeznek Vácra. Erről Espár Péter megbízott műszaki oysztályvezető beszélt.

árvízi sajtótájékoztató – 2. nap

– Több helyen is forgalomkorlátozásra volt szükség a városban. Így többek között a Liszt Ferenc sétányon került korlátozás bevezetésre a munkálatok miatt. Várhatóan a 2-es utat is szerdán 14 órakor lezárják – mondta.

Fontosabb telefonszámok:

Dudás István – koordinátor +36-30/962-3379
Sas Ferencné – felajánlások fogadása +36-27/513-419; +36-30/953-2206
városháza zöldszáma: +36-80/890-020

Kijavították hétfőn a nyúlgátat, így ott már befejeződtek a védekezési munkálatok – jelentette be Deákné dr. Szarka Anita jegyző. Elmondta: sokan tettek felajánlásokat, ígértek segítséget.

– Szeretném kérni azokat, akik segíteni szeretnének, hogy konkrétan jelöljék meg, hogy mi az, amiben segíteni tudnak, és akkor a megfelelő helyre tudjuk őket irányítani. Elsősorban most lapátokra lenne szükség, illetve kézi munkaerőre, továbbá élelmiszer és innivaló kiosztásában segítőkre – mondta. Hozzátette: élelmiszert és innivalót több cég is felajánlott már. A Boronkay György Műszaki Középiskola kollégiuma lett kijelölve befogadó helynek, így akit ki kell költöztetni az a szérűskerti kollégiumban kap átmenetileg szállást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

árvíz2013-2

A diákok is bekapcsolódtak az árvízi előkészületekbe, a nemrég megválasztott Bretus Borbála diákpolgármester vezetésével. Átmenetileg be hajthatnak azok a lakók a főtérre és a Széchenyi utcába is, akik nem tudják másképpen megközelíteni ingatlanjukat. Ehhez külön engedélyre van szükség, melyet a 06-27/306-683-as számon kérhetnek.

A forgalomkorlátozásokkal kapcsolatban a lakosság megértő türelmét kérte a polgármester.

– A Kőszentes híd lezárása lesz a legkritikusabb, amelyre várhatóan szerdán kerül sor – mondta.

A munkálatokban a pártok is részt vesznek: a Fidesz, a KDNP és a Jobbik helyi képviselői jelezték részvételüket, valamint Jakab Zoltán és Kiss Zsolt is felajánlotta segítségét.

A Duna várhatóan vasárnap tetőzik Vácnál, de 4-5 nap, míg levonul az árhullám. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments