A héten eléri városunkat az árvíz

árvíz a Duna-partonA tizenegy évvel ezelőttinél is nagyobb árvíz alakulhat ki a Dunán, emiatt már hétfőn megkezdődött a védekezés előkészítése városunkban – hangzott el a hétfőn délután a városházán megtartott sajtótájékoztatón. Fördős Attila polgármester bejelentette: a veszélyhelyzet miatt a polgármesteri hivatal 24 órás ügyeletet tart. Megrendelték a védekezéshez szükséges eszközöket – homokot, zsákokat, lapátokat, fóliákat – és hamarosan kiértesítik azokat a polgárokat, akik a magas vízszint miatt veszélyeztetettek. Az árvízi előkészületekről ma szakmai megbeszélést tartottak az illetékesek bevonásával.

A polgármester felsorolta azokat az utcákat, amelyeket várhatóan érint az áradás és elmondta: a Boronkay iskolában és a művelődési központban befogadó helyeket alakítanak ki vészhelyzet esetére.

árvízi sajtótájékoztató – Fördős Attila

Deákné dr. Szarka Anita jegyző hozzátette: a közterület-felügyelet munkatársai szórólapokon értesítik ki azokban az utcákban a lakókat, amelyeket elérhet a kiáradó víz. A városháza a katasztrófavédelemtől azt a tájékoztatást kapta, hogy a Hegyestoronynál a börtön fogvatartottai hamarosan megkezdik a zsákok feltöltését homokkal és megkezdődnek a gátépítési munkálatok. A két hónappal ezelőtt megalakított önkéntes tűzoltó egyesület tagjai egyelőre civilként vesznek részt a védekezésben, mert a szervezet bejegyzése még nem fejeződött be, hozzájuk bárki csatlakozhat a következő napokban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Espár Péter megbízott műszaki osztályvezető kérte: holnap minél több önkéntes kapcsolódjon be a zsákok töltésébe. Aki tud, hozzon magával lapátot is. Később a Diadal térre is várnak majd önkénteseket. Megjegyezte: most terítik a zsákokat és megrendeltek mintegy 500 köbméter homokot. Várhatóan sor kerül forgalomkorlátozásokra is. Ha valaki elővigyázatosságból szeretné kikapcsoltatni valamelyik közművét – a gázt, vizet, villanyt -, az jelezze a városházán és ők intézkednek a szolgáltatóknál.

árvíz a Duna-parton 2010 júniusában

Árvíz a Duna-parti sétányon 2010-ben, a fotó június 7-én készült
(a vacisport.hu felvétele)

Befejezésül a polgármester fontosnak tartotta kiemelni: a tűzoltóság kéri, hogy ha valakinek elönti a pincéjét a víz, mindaddig ne kérje a szivattyúzást, amíg az ár le nem vonult.

A városházán Dudás István a megbízott védelemvezető, ő a 30/962-3379-es számon érhető el, de lehet telefonálni a polgármesteri hivatal központi és zöldszámán is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A sajtótájékoztató végén még bejelentették: a hétvégére tervezett Fut a Vác valószínűleg elmarad, erről a szervezőkkel már egyeztettek.

Lapzártakor kaptuk a hírt: a június 9-re tervezett Fut a Vác programot elhalasztják június 23-án vasárnapra! (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments