Kinyílt a Pannónia Ház udvara: Gádor kerámiák díszítik

Pannónia Ház udvaraGádor István keramikus szobrai díszítik a Pannónia Ház udvarát. A tárlatot Fördős Attila polgármester nyitott meg. A sokáig pincében porosodó műveket most már a nagyközönség is láthatja. Elsőként a térplasztikák kerültek méltó helyükre.

Papp László, a kiállítás kurátora arról beszélt, hogy az eddig pincében porosodó műalkotások most végre méltó helyükre kerültek.

– A nagy munka közepette csak egy percre állunk meg. Egy munkafázis véget ért: kihoztuk ide az udvarra a pincéből, a 25 éves rabságukból ezeket a kerámiákat. Meg kellett küzdeni, míg ki tudtuk hozni őket a pincéből. Vácon, a kultúra városában az ország leghíresebb keramikusának 25 éve egy pincébe beömlesztve tárolták az anyagát. Ez a kultúra elleni vétség volt – mondta.

A művész Zsolnay porcelánból készült munkáit Zubovits Győrkös Erzsébet restaurálja. Elmondta: Gádor István műveiből a vigalomra készülnek egy nagyszabású kiállításra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

A polgármester többször is köszönetet mondott a Papp Lászlónak és Zubovits Györkős Erzsébetnek munkájukért és méltatta Gádor István tevékenységét és ismertette életét.

– Gádor István kétszeres Kossuth-díjas művész volt, akinek 30 évig pincében hevertek a művei. Ő a modern magyar kerámia megteremtője és a magyarországi kerámiagyártás legnagyobb mestere. Élete során mintegy harminc szabadtéri térplasztikát készített, melyek Pécsett, Siklóson, Abaligeten, Herenden, Egerben és Helsinkiben vannak felállítva. 1972-77 közötti legszebb térplasztikái több mint huszonöt éve azzal a páratlan életművel együtt, melyet Vácnak adományozott egy lepusztult pince mélyén vártak jobb sorsukra. Ezeknek a térplasztikáknak az alapanyaga mázas porcelán, melynek elemei a Zsolnay gyárban készültek – mondta Fördős Attila.

A most kiállított művek, csak töredéke a pincében lévőknek. A végső cél, az hogy Vác városa Magyarország egyedülálló kerámiacentruma legyen. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments