A gimnazista halála: a képviselő kérdéseket tett fel

agyhártyagyulladás2Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy gimnazista lány Vácon – jelentette be kedden a fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos, erről frissen a Váci Napló Online is beszámolt. Homor Zsuzsanna szerint a diák – akit náthaszerű tünetekkel kezeltek – szombat reggelre hunyt el, és csak a mikrobiológiai vizsgálatok derítették ki, hogy halálát a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója (neisseria meningitidis) okozta. Az ÁNTSZ a betegség terjedésének megakadályozására az elhunyt környezetében elrendelte az ilyenkor szokásos intézkedéseket, a tiszti főorvos szerint aggodalomra nincs ok. Az üggyel kapcsolatban kritikus kérdéseit sajtótájékoztatón fogalmazta meg szerdán délután Kászonyi Károly jobbikos önkormányzati képviselő.

A váci járási tisztifőorvos, dr. Nagy Magdolna a Hír24 kérdésére, hogy miért ilyen biztosak a dolgukban, elmondta: minden intézkedést megtettek annak érdekében, hogy ne legyen járvány. Az iskolaorvos segítségével eddig körülbelül 80 embernek adtak gyógyszert, amely megelőzi a megbetegedést. Kaptak gyógyszert a kislány osztálytársai, rokonai és sporttársai is. Emellett „göngyölítik tovább”, hogy ki az, aki találkozhatott a lánnyal az elmúlt 10 napban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A főorvos asszony azt is elmondta: a betegség lappangása 7-10 nap. Szerinte a lány a napokban betegedhetett meg, ezért is fontos, hogy mindenkit megtaláljanak, aki az elmúlt 10 napban szoros kapcsolatba került vele.

fejfájás

A fertőző agyhártyagyulladás egyik tünete az erős fejfájás és a nyak bemerevedése

Ahhoz, hogy valaki a fertőző agyhártyagyulladást megkapja, nem elég, ha ráköhög egy beteg. Kicsi az esélye annak is, hogy egy sima tüsszentéssel fertőződjön meg valaki, mivel a kórokozó szabadban hamar elpusztul. A csókolózás vagy a közös evőeszköz-használat viszont már okozhat bajt.

Az MTI megbízható forrásból úgy tudja, hogy a 17 éves lány a váci Madách Imre Gimnáziumba járt, ezt sem a népegészségügyi szakigazgatási szerv, sem az intézmény igazgatója nem cáfolta. A középiskolában állítólag kisebb pánik alakult ki a diák halála miatt, de Horváth Edit megbízott igazgató sem diákjuk elvesztését, sem a gimnáziumban bevezetett óvintézkedéseket nem kívánta kommentálni. Azt mondta: közölték vele, hogy csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ engedélyével nyilatkozhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Lapunk úgy tudja, az elhunyt lány barátai, diáktársai, ismerősei kedden este megemlékezést tartottak annál a háznál, ahol a haláleset történt. A lány ugyanis nem otthon lakott, hanem egy barátnőjénél.

https://vaci-naplo.hu/_wp-hang-video/Kaszonyi-Karoly-sajttaj-agyhartyagyulladas.mp3

Kászonyi Károly sajtótájékoztatója

Szerdán délután Kászonyi Károly jobbikos önkormányzati képviselő rendkívüli sajtótájékoztatót tartott és bejelentette? levelet írt több érintetteknek, mert a kedd esti megemlékezésen a diákok és a felnőttek kérdéseket fogalmaztak meg és őt kérték meg, hogy ezeket továbbítsa az illetékesek felé. A képviselő azt mondta, számít arra, hogy mindenki korrekt választ ad, mert ez az eset arra figyelmeztet minket, hogy nem vagyunk eléggé felkészültek a hasonló esetekre. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments