Sikeres szlovák nyelvoktatás, sikeres nemzetiségi programok

A Váci Szlovák Nemzetiségi ÖnkormányzatAz elmúlt hónapok rendezvényeiről, és a tervekről volt szó a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat hétfői ülésén. A négy tagú testületből hárman voltak jelen: Alt Gyula elnök (képünkön), Menczer Sándorné és Mata Mihály.

Elsőként a tavalyi évi költségvetési beszámolót ismerte meg és fogadta el a testület. Mint elhangzott a tervezett feladatokat sikerült megvalósítani. Három helyről kapott az önkormányzat támogatást: a várostól, az országos önkormányzattól, valamint a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Lipa Közhasznú Alapítványtól. Alt Gyula köszönetét fejezte ki a városnak és a szervezeteknek a segítségért. Az előző évi költségvetésből még maradt is egy kisebb összeg, melyet az ez évi feladatokra fordítanak majd.

A nemzetiségi önkormányzat a korábban megszervezett programokról is tárgyalt. Egy hónappal ezelőtt részt vettek a városházán megrendezett Otrokovice Beseda Fotóklub kiállításának megszervezésében is. Aktívan közreműködnek az Egészséges Ifjúságért Alapítvány nemzetközi konferenciájának rendezésében, valamint még mindig nagyon népszerű az ingyenes szlovák nyelvoktatás is. Erről Mata Mihály képviselő számolt be, aki oktatja a jelentkezőket. Mint mondta a tanfolyam még tart és a diákok nagyon szorgalmasak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

– Mindenki valamilyen okkal jár a nyelvoktatásra. Jó példaként jár elől Fördős Attila, aki szintén tanulja a szlovák nyelvet – mondta.

Mata Mihály köszönetét fejezte ki a Madách Imre Művelődési Központ dolgozóinak, akik mindenben készségesen segítik a munkáját.

Az iskolában zajló szlovák oktatásról Menczer Sándorné beszélt. A Földváry Károly Általános Iskola 3. osztályában jelenleg 17 gyerek tanul szlovákul. Nagy szerepe van ebben annak, hogy az iskola tíz éve szoros kapcsolatot ápol Vác szlovákiai testvérvárosával Ipolysággal.

Utolsó napirendi pontként a nyári képzőművészeti tábor rendezése kapcsán arról döntöttek, hogy idén egy ipolysági művészt hívnak meg, hogy vegyen részt a programon. Ezen kívül a másik program, amire készülnek, a népszerű Szlovák karácsony. (Váci Napló) ♦

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments