Elégedetlen a szemétdíj-csökkentéssel az MSZP

Kiss Zsolt és Bóth János sajttájTényleges szemétdíj-csökkentést követelnek az MSZP váci önkormányzati képviselői – jelentette ki Bóth János frakcióvezető keddi sajtótájékoztatójukon. Szerinte nem volt váratlan, hogy a márciusi testületi ülésen az erre az évre vonatkozó díjrendeletet visszavonták, mert az törvényellenesen az inflációnál magasabb emelést tartalmazott.

– A szocialista frakció huszonegy módosító javaslatot tett, ezekből egyet sem fogadtak el. Kaptunk egy levelet, hogy vegyünk részt a gazdasági és a városfejlesztési bizottság ülésén és ott terjesszük elő észrevételeinket – egyelőre a grémiumok még nem foglalkoztak a témával – mondta Bóth János.

Bírálta a városvezetést, mert úgy látja: szerinte a 10 százalékos árcsökkentést a január 1-je előtti ár alapján kellene számolni és nem az időközben megemelt összegből. A frakcióvezető befejezésül szóvá tette a városi utak elfogadhatatlan állapotát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Kiss Zsolt önkormányzati képviselő is a szemétgyűjtéssel kezdte. Szerinte a rendeletben további pontosításokra van szükség annak érdekében, hogy az működőképes legyen, fel is sorolta konkrétan a javaslatait.

– A rendeletben a zöldhulladék elszállítására évi egy alkalmat jelölnek meg, holott most bejelentették, hogy ennél gyakrabban kerül rá sor – jegyezte meg a képviselő.

A szocialisták javaslatára a rendelet tartalmaz kedvezményrendszert, de nincsenek meg azok a mellékeltek, amelyek kitöltésével ezeket igényelni lehetne – hangzott el. Bejelentették: az MSZP is országos rezsicsökkentési aláírásgyűjtést indít.

Az MSZP sajtótájékoztatóján elhangzottakra közleményben reagált a Fidesz. „A hulladékszállítási díj mérséklése ismét bebizonyította, hogy a jobboldali értékrend és a felelős vezetés hatékony lépéseket tud tenni a város polgárai életének könnyebbé tételéhez. Az MSZP vezetés által preferált Zöld Híd Régió Kft 32 ezer 912 forintért nyújtja komplex szolgáltatását. A Váci Hulladékgazdálkodási Kft új szereplőként immár 30 ezer 670 forintért tud szolgáltatni, de ezen díj tartalmaz évente egy ingyenes veszélyes hulladék begyűjtést, valamint két lomtanítást, így elmondható, hogy közszolgáltatónk Bóth János által támogatott Zöld Híd Kft-től 10 százalékkal kedvezőbb áron szolgáltat” – írja a közleményben Pető Tibor elnök.

Mindazonáltal nehezményezzük, hogy 200 napja nem kaptunk választ azon kérdésünkre: miért volt szükség arra, hogy alelnökként a várost belekényszerítse a Zöld Híd beruházásba, ez milyen gazdasági következményekkel járt?

Az érintett rendeletet a testületi ülést megelőzően minden szakmai bizottság megtárgyalta, az MSZP képviselői nem tettek módosító javaslatot, mindezek után a testületi ülésen szóban 21 módosító javaslat hangzott el, melyeknek így érdemi tárgyalása nem volt lehetséges, ez az egész tárgyalást tette komolytalanná, ezért volt szükség a napirend elhalasztására.

Várhatóan a chipes rendszer teljes körű bevezetésére még idén lehetőség nyílik, ezzel megteremtve a kéttényezős díj bevezetését, amely a tudatos polgároknak ismételten kiadáscsökkentést, a környezetünknek pedig alacsonyabb terhelést jelent majd.  (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments