Véget értek a konszolidációs tárgyalások:
Vác 56-57 százalékos adósságátvállalásban részesül

Konszolidációs szerződésSzignózták az adósságkonszolidációs szerződést – ezt jelentette be csütörtökön Fördős Attila polgármester, aki azt is elmondta, hogy 40 százalék helyett 56-57 százalékos arányban veszi át a város terheit az állam. Vác így 857 millió forint tartozástól szabadul meg. A városvezető szerint a sikeres tárgyalás erős lobbitevékenységgel és összefogással valósulhatott csak meg. A konszolidálással a költségvetési főösszeg a harmadára esett vissza.

Csütörtökön délelőtt írták alá a Belügyminisztériumban a város adósságának konszolidálásáról szóló szerződést. Magyarország kormánya az önkormányzatok nehéz helyzetén kívánt enyhíteni azzal, hogy átvállalja, vagy teljes egészében, vagy részben tartozásaikat a pénzintézetekkel szemben. December 31-ig az 5000 fő alatti településeknek az adósságrendezése befejeződött, 100 százalékos konszolidációval. Január 1-től kezdve az 5000 fő feletti települések konszolidálása következett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A testületi ülésen már elhangzott: tárgyalnak a Belügyminisztériummal a minél kedvezőbb adósságátvállalásról.

– Vác város adósságszolgálatát 40 százalékban kívánták konszolidálni. Vác december 31-ig mintegy 1,2 milliárd forint likvid tartozást halmozott fel és 2012 szeptemberében történt egy 350 millió forintos kötvénykibocsátás. A 40 százaléka ennek mintegy 610-620 millió forint. Előzetes számítások alapján erre lehetett számítani. A több fordulós tárgyalást követően az állam úgy döntött, hogy Vác városát 857 millió 863 ezer 666 forinttal konszolidálja – jelentette be Fördős Attila.

A polgármester a városvezetés nagy sikerének nevezte a megkötött szerződést. Szerinte a konszolidáció nagyobb mozgásteret biztosít a városnak a második fél évben. Költségvetési kihatásai is lesznek, hiszen lényegesen könnyebb lesz majd a számlavezető bankkal szerződnie a városnak. Változni fog a költségvetés főösszege is, amely harmadára esett vissza. Így várhatóan már átcsoportosítással fejlesztéseket is el tud indítani az önkormányzat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

– Szeretném azt elmondani, hogy ez nem jelenti azt, hogy Vác ekkora összeghez jutott – hangsúlyozta a városvezető. – Ez nem egy bővülő forrás, hanem a meglévő kötelezettségállománynak a csökkenését jelenti. Ebből a szempontból mértéktartóan kell nyilatkoznunk. A fejlesztési önrészeket továbbra is ingatlanértékesítésből kell biztosítani.

Fördős Attila szerint a tárgyalások sikeres kimenetele erőteljes lobbi és összefogás nélkül nem valósulhatott volna meg. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments