Ombudsman: alapvető jogokat sért a váci hajléktalanszálló gyakorlata

hajléktalanAlapvető jogok sérelmét okozza a váci hajléktalanszálló azon gyakorlata, hogy egy belső szabályzat szempontjai szerint döntik el, kinek jut hely az intézményben – állapította meg Szabó Máté ombudsman a hajléktalan-ellátás váci körülményeinek vizsgálata során. Az alapvető jogok biztosához érkezett jelzés szerint a téli időszakban engedélyezett létszámnál többen szeretnék igénybe venni a váci hajléktalanok krízisszállását, de nem mindenki jut be.

A jogszabályi kötöttségek miatt, férőhelyek hiányában azonban nem tudnak eleget tenni a megnövekvő igényeknek – olvasható a biztos hivatala által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Mint írták, a helyzet kezelésére belső gyakorlatot alakítottak ki, annak szempontjai szerint döntheti el a szociális munkás, „kinek jut hely és kinek kell a fagyos időben az intézményen kívül, akár életveszélyben töltenie az éjszakát”.

Az ombudsman hangsúlyozta, hogy ez az eljárás jogállami keretek között elfogadhatatlan.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

A közlemény szerint a fenntartó a férőhelyszámok időleges bővítéséről időközben már gondoskodott, de az alapjogok sérelmének jövőbeni megelőzése érdekében az ombudsman jelentésében kiemelte: az életveszélynek – például fagyhalálnak – kitett embereknek az objektív életvédelmi kötelezettségéből következően az állam köteles azonnali és hatékony segítséget nyújtani.

Az állam életvédelmi kötelezettsége abszolút jellegű, vagyis nem enged kivételt. Az ellátásból való bármilyen kizárás – például elegendő férőhely hiányában – ugyanis visszafordíthatatlan következményekkel fenyegeti az érintetteket, magyarul: meghalhatnak.

Ugyanakkor az ombuds-man jelentése arra is rámutat, hogy a szabályozás és a jogalkalmazás során a hatóságoknak fokozott körültekintéssel kell eljárniuk, ügyelniük kell az alapvető jogok, közöttük az emberi méltósághoz való jog tiszteletére.

Különösen fontos hangsúlyozni ezt, ha gyenge érdekérvényesítő képességű emberekkel kapcsolatban merül fel az önkényes jogkorlátozás vagy bármilyen jogsértés veszélye – zárul a közlemény. (MTI)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments