Vácott készült alkatrésszel fut a Rolls Royce csúcsmodellje

Contitech VácA Rolls Royce Phantom fém üzemanyag-vezetéke már Vácon készül a ContiTech gyárában, ahol ebben az évben összesen ötmillió euró értékű beruházás sorozat fejeződik be – írja a vg.hu. A termelés bővítéséről több média is beszámolt, hiszen manapság meglehetősen ritka, hogy egy cég jelentős fejlesztésekbe kezd. A beruházások révén tovább bővült a foglalkoztatás, és már újabb tervek is vannak, amelyek megvalósítása szintén új munkahelyeket teremthet.

Hárommillió eurós beruházás folyik az autóipari hűtő- és fűtőberendezések tömlőit gyártó makói székhelyű ContiTech Fluid Automotive Kft váci telephelyén, mert az anyacég, a Continental konszern három éve oda hozta az üzemanyagtömlők szerelése.

Amint Nagy Mihály, a társaság ügyvezető igazgatója a vg.hu-nak elmondta, az új termékkör miatt szükségessé vált egy 1100 négyzetméteres raktár építése, ám mire az tavaly áprilisban elkészült, annyi BMW-megrendelés érkezett, hogy a raktárban is tömlőszerelést kellett indítani. De ez az épület sem bizonyult elegendőnek, úgyhogy az idei második negyedévre fejeződik be az az építkezés, amely révén 3300 négyzetméteresre bővül a szerelőcsarnok. Az anyavállalat ugyanis időközben úgy határozott, hogy Vác lesz a konszernszintű üzemanyagtömlő-összeszerelő telephely. A beruházás a szükséges gépekkel együtt összesen 3 millió euróba kerül, és hatvannal nő a 611 fős váci üzem létszáma.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Emellett a Continental AG azt is eldöntötte, hogy nemsokára Vácon fogják fejleszteni és gyártani az extrudált műanyagcsöveket a konszern más gyárai számára is. Három hónap múlva érkeznek meg a szükséges gépek és laborberendezések, amelyek együttes értéke elérheti a 2 millió eurót. Az elmúlt évben pedig egy 370 ezer eurós rozsdamentes-acélcső hajlító robotot állítottak munkába Vácon, mert új termékként megjelent a kínálatban a fém üzemanyag továbbító rendszerek gyártása, szintén a BMW csoport márkái – köztük a Rolls Royce – számára. Így a Rolls Royce Phantomban is váci üzemanyagcső van.

Rolls Royce Phantom

A Rolls Phantomja. Váci csövön ömlik bele az üzemanyag

Ami a ContiTech Fluid Automotive Kft székhelyét, Makót illeti, ott tavaly új műszaki épületet létesült, ahol 12 tervezőmérnök a Continental konszern gyárai számára nem csupán a hűtő-fűtő csövek tervrajzait készíti el, hanem megtervezi hozzájuk a gyártószerszámokat is. A makói gyártócsarnokok területe meghaladja a 26 ezer négyzetmétert, a cég azonban már készül arra az időre, amikor majd kicsinek bizonyul, ezért tavaly az önkormányzattól megvásárolták a telephely melletti 18 ezer négyzetméteres telket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

Ugyancsak az elmúlt évben gyártókapacitás növelő beruházásokat is végrehajtott a cég. Munkába állt a 300 ezer euróba került 13. vulkanizáló kazán; az azonosító és beépítési jelöléseket végző robot mellé két másikat vettek és a csövek végére csatlakozót szerelő robotot is vásárolt a cég további 300 ezer euró értékben.

A gumitömlők mellett ugyanakkor tavaly megkezdődött a műanyag termékek sorozatgyártása is. A műanyagok ugyanis újrahasznosíthatók, emellett könnyebbek, mint a gumi. Egyes gyártók az árajánlatok elbírálásánál már nem csupán az árat, hanem a termékek tömegét is figyelembe veszik. Ma Makón ötvenféle műanyagterméket exportálnak a Mercedes számára, viszont a kecskeméti gyár még nem szerepel a megrendelők között. Új piac nyílt meg a kínálati paletta műanyagokkal való bővítése révén – mondja az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy a hagyományos gumitermékek legnagyobb vevője a Volkswagen és a BMW csoport, majd a Mercedes, Porsche és a Ford következik. (Váci Napló – forrás: vg.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments