Benzinlopás a Földváry téren: a rendőrök azt mondják, már közel járnak az elkövetőkhöz

benzinlopás - a szétvágott csőÚjabb benzinlopás történt december közepén a Földváry téren, erről maga a kárvallott autós értesítette szerkesztőségünket. A rendőrségtől kapott információk szerint a nyári hónapokban több ilyen eset is történt, de a bejelentések után széleskörű adatgyűjtésbe kezdtek és megfigyelő csoportot is szerveztek, s ez eredményre vezetett. A benzinlopásokra jellemzően egy régebbi Suzuki típus tulajdonosai számíthatnak, de más autóknál is előfordul.

Ezeknél a tankoló nyílástól egy vékony cső vezet a tartályig. Ezt a vezetéket késsel vagy borotvapengével könnyen át lehet vágni és az üzemanyagot egy-két perc alatt leengedni.

“Alsóvároson lakom és a tegnapi nap reggelén vettem észre, hogy Suzuki típusú autómból leszívták az üzemanyagot. A benzint még nem is sajnáltam volna, de az elkövetők elvágták a tankba vezető benzin beömlő csövet is, és ezzel anyagi kárt is okoztak vele. A rendőrségen elmondták, nem egyedi a problémám és már más is élt feljelentéssel az ügyben, sőt az én ismeretségemben is jártak már hasonlóan, így ezek a cselekmények elszaporodni látszanak. Ezen autótípus ‘egyszerűsége’, hogy a benzincső teljesen szabadon fut, bárki hozzáférhet, ezért is szeretik ezt a típust a tolvajok. A neten láttam passzív védelmi megoldásokat, hogyan lehet leburkolni a benzincsövet. Csak azért írtam meg, hogy ha valamilyen formában közzé szíveskednének tenni az esetem, suzukis autóstársaim lehet, hogy tudnának ellene tenni valamit és elkerülnék a bosszankodását az üres benzintank és a rendőrségi feljelentés által” – írja Balázs.

benzinlopás kép a facebookon

Ez a férfi benzint lopott, de annyira bátor volt, hogy ezt a Facebookon is nyilvánosságra hozta. Az eset nem Magyarországon történt

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Érdeklődésünkre Latorovszky Gábor, a Váci Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, kapitányhelyettes elmondta: a nyári hónapokban több feljelentés is érkezett hozzájuk, szinte csak Suzuki tulajdonosoktól. Ezt követően széleskörű adatgyűjtésbe kezdtek és értékelhető információkhoz jutottak. Emellett egy csoportot állítottak fel, amely a legveszélyesebb éjszakai órákban figyelte az érintett utcákat. Mivel szorult a hurok a bűnözők körül, néhány héten belül megszűntek a benzinlopások. Ebből arra következtetnek, hogy közel kerültek az elkövetői körhöz és a bűnözők az egyre növekvő lebukási kockázat miatt jobbnak látták befejezni tevékenységüket. A mostani decemberi eset ily módon egyedinek számít – tette hozzá az őrnagy.

A kocsikat persze meg kellene védeni a pengés gazemberektől. Interneten böngészve találtunk egy egyszerű és jónak tűnő megoldást. Egy vízvezetékszerelő fejéből pattant ki az ötlet, kipróbálta, majd közzétette a világhálón. Barkácsboltban vásárolt 50 milliméter belső átmérőjű, kemény, műanyag vízcsövet, amin átfér az üzemanyagcső. Javallata: “A műanyagot valamivel rövidebbre kell vágni a gumicsőnél, és a bilincs csavarjainak is kivágni helyet (például vasfűrésszel). A hátsó kereket le kell venni, leszerelni a gumicsövet és belebújtatni a vágásbiztos vízcsőbe. Ezt próbálják meg átvágni!”

Nem tudjuk, hogy ez valóban segít-e, de érdemes megpróbálni. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments