Az elmúlt években megduplázódott a hajléktalanok száma városunkban

hajléktalanBeköszöntött az igazi tél, a gyerekek örülnek neki, de vannak akiket ez nagy veszéllyel fenyegeti. A hajléktalanok sokszor töltik az éjszakát az utcákon, és ilyenkor, mikor mínuszok vannak odakint, a kihűlés a legnagyobb ellenségük. Vácon az elmúlt évhez képest megduplázódott a fedél nélküliek száma – tudtuk meg Nagy Ágnestől, a váci hajléktalanszálló vezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy mit tehet az, aki hajléktalant lát ilyenkor az utcán és segíteni szeretne.

– Városunkban ma körülbelül 80 hajléktalan vagy hajléktalanság veszélyében élő ember van regisztrálva. A hajléktalanok száma megduplázódott ez elmúlt évekhez képest. Ezen kívül elmondható, hogy az átlag életkor is alacsonyabb lett, és a nők is elég nagy számban kerülnek be a nappali melegedőbe – mondja a vezető.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A hét éve működő átmeneti szállás 14 férőhelye egész évben 100 százalékos kihasználással működik, míg a melegedőben a 20 fő nyáron nem mindig van meg, azonban télen a napi 30 fő is megfordul.

– A szálló kihasználtsága jó, azonban sokkal nagyobb igény mutatkozik egy éjjeli menedékhelyre, mely egész évben éjszakai szállást adna a fedél nélkül élő férfiak és nők számára – mondja Nagy Ágnes.

A szállás és nappali melegedő is nem csak a hajléktalanoknak nyújt segítséget, hanem mindenkinek, aki rászorul és felkeresi őket.

– Minden hozzánk forduló – nem csak hajléktalan – rászorulónak munkanapokon tudunk kétszeri étkezést, fürdést, ruhapótlás, mosást, személyes ügyintézést biztosítani. Ezek mellett a Szociális Szolgáltatások Házánál lehetőség van ingyenes jogi segítségnyújtásra, pszichológussal való kapcsolattartásra, illetve itt is működik a ruhapótlás lehetősége. A Szent Anna Karitász segítségével gyógyszerek kiváltásában is tudunk segíteni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

– Sajnos Vácon is egyre gyakrabban látni hajléktalanokat az utcán. Az ember sokszor szeretne segíteni, de nem tudja hova forduljon – vetem közbe.

– Amennyiben valaki hajléktalant, rászorulót lát az utcán, munkanapokon 8-tól 16-ig hívhatja a hajléktalanszálló számát, a 27/311-027-et, hétvégén és esténként a váci rendőrség ügyeleti számát, a mentőszolgálatot, illetve a Közép-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálatot is a 06-1/338-4186-es számon. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments